Közélet

Új típusú jogosítványt igényelhetnek a hajósok

Új típusú jogosítványt igényelhetnek a hajósok

2014. február 6., csütörtök
Új típusú jogosítványt igényelhetnek a hajósok

Régi álma teljesült a hajósoknak! A korábban papír alapú kishajós jogosítványt 2014. január 1-től a személyazonosság igazolására is alkalmas, bankkártya méretű biztonsági okmány, a „Nemzetközi kedvtelési célú hajóvezetői bizonyítvány” váltja fel.

A régi okmányok az orvosi érvényesség lejártáig használhatók. A vízálló kivitel mellett további praktikus változás, hogy a belvízi és a tengeri képesítések egy okmányba kerülnek. Az új képesítés megszerzése esetén, vagy a meglévő okmány cseréjéhez személyesen kell eljárni, mivel a tulajdonos aláírása is nyilvántartásba kerül. A kérelemhez a személyi adatokon túl, csupán egy szabványos 35x45 mm-es, színes igazolványkép szükséges. Üröm az örömben, hogy a bizonyítvány kiadása 13000 Ft-ba kerül, ami jóval több, mint a hasonló, gépjárművezetői jogosítvány díja, valamint, hogy az orvosi alkalmasság lejártával minden alkalommal cserélni kell. További kedvező hír, hogy 2014. március 1-től két ponton módosul a csónak meghatározása: A hajótest hossza nem éri el a 7 m-t ( korábban 6,2 m ), motorteljesítménye legfeljebb 7,5 kW ≈ 10 Le ( korábban 4 kW ≈ 5 Le ) volt. A motoros, vitorlás csónakok vezetéséhez nem kell jogosítvány. Azok számára, akik vitorlás kishajó és kisgéphajó vezetésében gondolkoznak a vizsgára felkészítő képzést február közepétől kezdjük. ( www.autoinfo.hu/vitorlas )

Kipper György

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.