Közélet

Törvénykezési helyek jöhetnek létre a járásbíróságokon

Törvénykezési helyek jöhetnek létre a járásbíróságokon

2014. február 28., péntek
Törvénykezési helyek jöhetnek létre a járásbíróságokon

Törvénykezési helyek jöhetnek létre a járásbíróságokon, az erről szóló törvényjavaslat benyújtásáról a kormány szerdai ülésén döntött - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a bíróságok feladatainak hatékonyabb ellátását segíti elő a törvénykezési hely létrehozása, amely egy új, a járásbíróság székhelyétől különböző településen működő szervezeti egység. Hozzátették: a törvénykezési hely biztosítja, hogy a járásbíróságok hatékonyan és időszerűen, a lehető legközelebb működjenek az állampolgárokhoz. Kifejtették: a törvénykezési hely a járásbíróság szervezeti egysége lenne, amely alapvetően - a törvényben meghatározott egyes kivételekkel - a bíróság csoportjára vonatkozó szabályok szerint működik. A törvénykezési hely létrehozásával a járásbíróság illetékességi területe nem változik, az ügyek elosztását a járásbírósági székhely és a törvénykezési hely között az ügyelosztási rend tartalmazza - írták. A jövőben arról, hogy ezt az új szervezeti egységet mely járásbíróság esetében indokolt létrehozni, egyedileg szükséges döntést hozni, és ezt - hasonlóan a bíróságok elnevezéséhez és illetékességi területéhez - törvényben kell rögzíteni - közölte a szaktárca.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.