Közélet

Több megyében piros riasztást adtak ki az ónos eső miatt

Több megyében piros riasztást adtak ki az ónos eső miatt

2014. február 1., szombat
Több megyében piros riasztást adtak ki az ónos eső miatt

Több megyében a legmagasabb fokú, piros riasztást adott ki az ónos eső miatt a meteorológiai szolgálat szombaton kora este.

Zala és Vas megye teljes területére, valamint Bács-Kiskun, Tolna, Baranya és Győr-Moson-Sopron, megye több járására adták ki a piros riasztást. Ezeken a területeken a következő órákban jelentős mennyiségű ónos eső eshet. Emellett az ország teljes nyugati felében, valamint a Duna vonalától keletre eső több járásban is első vagy másodfokú riasztások vannak érvényben az ónos eső miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kétlépcsős veszélyjelzési rendszere szerint először figyelmeztetést adnak ki azokra a megyékre, amelyekben a nap folyamán veszélyes időjárási események várhatók. A riasztás kiadása azt jelzi, hogy az adott területen már a következő órákban számítani kell a jelzett veszélyes időjárási jelenségekre. Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott szombat éjfélig szóló veszélyjelzése szerint kilenc megyében - Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala – van érvényben a legmagasabb fokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken több mint 5 milliméternyi ónos eső hullhat. Ugyancsak tartós ónos esőre kell készülni, s ezért narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben Komárom-Esztergom és Pest megye, valamint Budapest területén. Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az ónos eső veszélye miatt. Kiemelten a Nyugat-Dunántúlon vasárnap délig jelentős mennyiségű ónos eső várható, amely erős jegesedést okoz. A csapadék a Duna-Tisza-közére és a főváros térségére is átterjedhet, de ott kisebb mennyiség várható. Az ónos eső, fagyott eső mellett főként az Észak-Dunántúlon és Budapest környékén kisebb havazás is kialakulhat. A jelenlegi előrejelzés szerint vasárnapra is tizenegy megyére – köztük öt nyugati megyére piros – figyelmeztetést adtak ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.