Egészség

Szuri vagy nem szuri? Változott a védőoltások rendje

Szuri vagy nem szuri? Változott a védőoltások rendje

2014. február 12., szerda
Szuri vagy nem szuri? Változott a védőoltások rendje
hpv_elleni_vedooltas01_gs

A kórokozóval a nők 80 százaléka találkozik élete során, de vagy tünetmentesen gyógyul, vagy pedig nemi szerveket érintő szemölcsöket, súlyosabb esetben méhnyakrákot okoz - ez a HPV vírus. 2014-től a 11. osztályos lányok ingyen vehetik fel a betegséget megelőző védőoltást. Huszár Erika gyermekorvost arról faggattuk, mi mindenben változott idén az oltási rend.

A kisgyermekek különösen érzékenyek a betegségekre, immunrendszerüknek idő kell a megerősödéshez, hogy védekezni tudjanak a fertőzésekkel szemben. A védőoltásokkal nem csak saját, de mások csemetéit is megóvhatjuk a kellemetlenségektől, főként azokat, akik valamilyen oknál fogva nem kaphatnak injekciós védelmet.

A pneumococcus elleni oltás idén már kötelező

2009-ben a pneumococcus elleni védőoltás bekerült a kötelezően felajánlható oltások rendjébe, vagyis az állam ingyen biztosította a vakcinát a kicsiknek, viszont a szülők dönthettek arról, beadatják-e, vagy sem. 2014 januárjától már nem dönthetnek, a baktérium elleni védőoltás ugyanis bekerült a kötelező oltási sorba. „Ez egy életkorhoz kötött kötelező oltás, melyet a 2. 3. és 4. hónapban adjunk be, majd 15 hónapos korban egy emlékeztető oltás következik. Tapasztalataim szerint eddig is sok szülő döntött a mellett, hogy beadatja gyermekének” – ismertette a megváltozott oltási rend egyik legfontosabb, kisgyermekeket érintő elemét

Huszár Erika

csecsemő és gyermekgyógyász szakorvos, házi gyermekorvos. A pneumococcus baktérium egyébként főleg a két éves kor alattiakra és az idősekre veszélyes: agyhártyagyulladást, arcüreggyulladást, visszatérő középfülgyulladást, de akár vérmérgezést is okozhat. Cseppfertőzéssel terjed, ezért különösen könnyen terjed zárt közösségekben, mint a bölcsőde, vagy az óvoda. Mint ahogyan a gyermekorvos elmondta, a kórokozó az orr és garat területén telepszik meg, egy egyszerű mintavétellel kimutatható a váladékból.

hpv_gs

HPV elleni védettség ingyen? - Igen!

Magyarországon vezető halálozási ok a méhnyakrák, itthon háromszor magasabb a betegségből származó halálozás gyakorisága az európai országok átlagánál. Évente közel 400 nő hal meg egy olyan fertőzésben, mely korai stádiumban kiszűrhető és kezelhető lenne. Felismerve ezt az óriási számot született meg az a döntés, hogy a HPV elleni oltás kerüljön be a kötelezően felajánlandók közé. „A legfrissebb kutatások szerint 5-8 évre véd, viszont az előtt célszerű beadni, hogy szexuális életet kezdenének a fiatalok. Ezzel a kórokozóval a nők 80 százaléka találkozik élete során, de vagy tünetmentesen gyógyul, vagy pedig nemi szerveket érintő szemölcsöket, súlyosabb esetben méhnyakrákot okoz. Azzal, hogy megteremtik a lehetőséget a fiatal lányoknak a védőoltás felvételére, a férfiakat is védik, hiszen csökken a kórokozó tovább- és átadásának valószínűsége.” A hárominjekciós kúrából álló sorozattal a hatodik osztályos kampányoltás alkalmával találkozhatnak először a fiatalok.

Ami eddig is kötelező volt

Újszülött korban – még a szülőintézményben – a kicsik a tuberkulózis elleni úgynevezett BCG-oltással találkoznak, majd 2, 3, és 4 hónaposan kombinált védőoltást kapnak torokgyík, szamárköhögés, tetanusz, gyermekbénulás és hemophilus influensae ellen, 15 hónapos korban pedig a kanyaró, a rózsahimlő és a mumpsz elleni injekciót kapják a karba. Majd 6 évesen kapnak egy további emlékeztető oltást, s ezzel be is zárul az életkorhoz köthető kötelező oltások köre. Az iskolai kampányoltásokkal egyéb emlékeztető és Hepatitis B elleni védettséget kapnak – kétszer is.

Apró életeket menthet

„Ha valaki nagyon tart az esetleges mellékhatásoktól, oltási reakcióktól azok számára léteznek homeopátiás készítmények, melyeket oltás előtt, és utána alkalmazva kivédhetjük. A praxisom során sok gyereket oltottam már, de hőemelkedésnél és helyi reakciónál súlyosabb esettel nem találkoztam még” – hívta fel az aggódó szülők figyelmét Huszár Erika, akik elsősorban nem szakportálokon, oltásellenes hozzászólásokból próbálnak meg tájékozódni a nem kötelező védőoltásokról. Pedig a szájon át alkalmazható rotavírus elleni oltás, vagy a kullancsok terjesztette agyhártyagyulladással szembeni, esetleg a meningococcus okozta agyhártya- agyvelőgyulladás megelőzésére szolgáló szérumok komoly lebetegedésektől, fertőzésektől védhetik meg a pici szervezeteket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.