Közélet

Sötétségbe borul a Gyöngyvirág utca tíz óra után + FOTÓK

Sötétségbe borul a Gyöngyvirág utca tíz óra után + FOTÓK

2014. február 5., szerda
Sötétségbe borul a Gyöngyvirág utca tíz óra után + FOTÓK
SZS20140128_gyongyvirag_utca_006

Este tíz óra után megszűnik a közvilágítás a Gyöngyvirág utca előtti placcon, ami az italozókat és az autótolvajokat is odavonzza a lakók szerint. Rendes világítást és gyakoribb rendőri jelenlétet szeretnének, mielőtt az alapvetően békés környék "Szeged Bronxává" változna.

Egy nap alatt tizennégy parkoló autót

törtek fel

, fiatalok verekedtek össze, majd az egyik egy

gázpisztolyt is fogott

a kiérkező rendőrökre. Gyakori szereplője mostanság a rendőrségi híreknek a szegedi Gyöngyvirág utca, az ott lakók szerint nem alaptalanul: hiányos közvilágításra, ittas rongálókra és zajos szórakozóhelyekre panaszkodnak.

Nonstop vár a hullamosó

"Nyáron a legrosszabb, akkor negyven fokos a hőség a panelban, minden ablakot ki kell nyitnunk, hogy ne süljünk meg. Ha lent kiabálnak, az olyan, mintha az ágyunk mellett tennék" - magyarázta

Papp László

, az épület mögötti, általuk Kultúrparknak elkeresztelt placcra mutatva, ahol az éjszakai tivornyázók gyakran összegyűlnek. A mozdonyvezetőként dolgozó férfi még csak nem is a földszinten, hanem a hetedik emeleten lakik, ennek ellenére őt és feleségét is zavarja, ha valaki rázendít odalentről. Sokszor nem is csak a kiabálás jelent gondot, de magnóról bömböltetett zenével, gitárjátékkal is szórakoztatják a tömb lakóit - akár akarják, akár nem.

Legfőbb problémának az általuk csak "hullamosóként" emlegetett, Ortutay utca elején található szórakozóhelyet nevezte meg, pontosabban annak nonstop nyitva tartását. Az éjjel kettőkor kitántorgó, korántsem szomjas vendégek sokszor az utcán fejezik be az italozást, melyet néha kukák felrúgásával, autók rongálásával is összekötnek. "Tisztában kellene lenni vele, hogy ez egy lakóövezet, melyben az emberek éjszaka egy kis nyugalomra vágynak. Egy ilyen környezetben tíz óra után be kellene, hogy zárjanak az ehhez hasonló vendéglátóhelyek" - magyarázta Papp László. Nem volt elégedett Kozma József, a körzet képviselőjének reakciójával sem, aki a helyi lapnak úgy nyilatkozott: a lakók jelezzék a rendőrségnek az itt tapasztalt szabálysértéseket. "Ez olyan, mintha a lángoló épülethez riasztanánk a tűzoltóságot, akik arra biztatnának, hogy locsolgassuk szorgalmasan, hátha kialszik" - mondta a lakó, hozzátéve: november végén egy levelet is postázott a szocialista városatyának, kérvényezve egy személyes találkozót, melyen tolmácsolhatná az itt élők panaszait. Szomorúan konstatálta, hogy levelére azóta sem kapott semmilyen választ. A problémák másik generálójának a hiányos közvilágítást említette: a Gyöngyvirág utcai panelok szomszédságában lévő placcot három nagy üzlet bérli, melyek tíz órát követően lekapcsolják a lámpákat, ezzel teljesen elsötétül a terület. Helyhiány miatt sok lakó csak itt tud megállni az autójával, melyek a sötétségbe burkolózva kívánatos célpontot nyújtanak a tolvajoknak. "Jelentősen rontja a lakók biztonságérzetét, hogy este tíz után szinte vaksötét telepszik a mellettünk lévő térre, melyen italozó tizen- és huszonévesek jelennek meg. Fokozottabb rendőri jelenlétre lenne szükség, elsősorban a problémás, éjfél utáni időszakban" - panaszolta Papp László. Azt azért örömmel látták, hogy - feltételezhetően az elmúlt hetekben történtek miatt - az utóbbi napokban többször is feltűnt esténként egy járőr, a téren parkoló autók környékén. Gyakoribb ilyen ellenőrzésre lenne szükség a lakók szerint, hogy az alapvetően biztonságos és jó környék ne változzon "Szeged Bronxává".
SZS20140128_gyongyvirag_utca_005

Kozma: napirenden van a közvilágítás megoldása

Hosszú évek óta visszatérő, valós probléma a terület világításának elégtelensége - erősítette meg portálunknak Kozma József. "A korábban itt üzemelő Media Markt jó gazdája volt a területnek. Miután elköltözött, és az épületnek a kínai üzlet adott otthont, a lakosság panaszai is sorban érkeztek köztisztasággal és közvilágítással kapcsolatban egyaránt. Az előbbi rendeződni látszik, több hónapja nem érkezett bejelentés a tisztasággal kapcsolatban. A közvilágítás problémájának megoldásán jelenleg is dolgozunk" - magyarázta a képviselő. Ez ügyben éppen a múlt héten beszélt a rendőrkapitánnyal, közösen szeretnék kezdeményezni a terület megvilágítását, tekintettel az említett közbiztonsági okokra. Kozma József szerint napirenden van a probléma megoldása, azon dolgozik, hogy a lehető leghamarabb ismét megfelelő világítás kerüljön a területre.
kozmajozsef1
A sarki vendéglátóhely kapcsán is sok panasz érkezett hozzá azóta, hogy annak kialakult a mostani jellege és közönsége. Néhány éve volt egy tulajdonosváltás, ami után némileg javulni látszott a helyzet, hosszú távú megoldást azonban a képviselő tapasztalata szerint ez sem hozott. Legutóbbi fogadóóráján az utca túloldalán lakók is panaszkodtak a kocsmára, nekik is azt tanácsolta, amit a többi itt lakónak: tegyenek bejelentést a kereskedelmi hatóságnál, a polgármesteri hivatalban. Ezt a lakosok hivatottak megtenni, melynek hatására az illetékes hatóság megvizsgálhatja, hogy szükséges-e a vendéglátóhely nyitva tartásának korlátozása. "Mindaddig, amíg aláírt lakossági bejelentés nincsen, addig a hatóság keze is meg van kötve. Ebben szívesen segítek, akár be is megyek velük, de mindenképpen az érintetteknek kell megtenni ezt a lépést" - emelte ki Kozma József. Az ehhez hasonló észrevételeket fogadóóráján mindig szívesen várja, illetve azt tanácsolja a lakóknak, hogy forduljanak a közös képviselőhöz, hiszen rajtuk keresztül is felvehetik vele a kapcsolatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.