Közélet

Posztumusz lovagi címet kapott Bálint Sándor + FOTÓK

Posztumusz lovagi címet kapott Bálint Sándor + FOTÓK

2014. február 15., szombat
Posztumusz lovagi címet kapott Bálint Sándor + FOTÓK
balint_sandor_unokaja_est03_gs

A Magyar Kultúra Lovagja címet idén ítélte oda a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a legszögedibb szögedinek, Bálint Sándornak. A neves néprajztudós elismerését unokája, Bálint Márton vette át.

A száztíz éve született néprajztudósnak,

Bálint Sándornak

a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület felterjesztése nyomán ítélték meg a Magyar Kultúra Lovagja címet, melyen unokája,

Bálint Márton

vehetett át. A Közéleti Kávéház rendezvényén az elismerésről is szó esett a Móra-múzeumban, ahol vitéz

Szilágyi Árpád

felelevenítette a lovagi cím felterjesztésének előzményeit is. „Nagyon örül egész családunk ennek a címnek, köszönjük Szilágyi Árpádnak a jelölést. Én és a család egyaránt támogatunk minden olyan kitüntetést és eseményt, ami Bálint Sándor munkásságát öregbíti és az ő érdemeinek az elismerésére szolgál. Ez a lovagi cím is az ő érdemeit dicséri” – nyilatkozta portálunknak Bálint Márton. A néprajztudós unokája örül annak, hogy több fórumon is foglalkoznak Bálint Sándor emlékével. „Az a szeretet, ami életében is körülvette, most is megtapasztalható, hiszen sokan vannak, akik azért dolgoznak, hogy az ő emléke minél tovább fennmaradjon” – fogalmazott Bálint Márton. A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület alapító elnöke, v Szilágyi Árpád elmondta, egyesületüknek kötelessége egy olyan tudós ember életútját az utókor számára bemutatni, mint amilyen Bálint Sándor volt. „Alapszabályunkban azt rögzítettük, hogy Szeged nagyjainak az útján fogunk járni, és az ő munkásságukat megőrizzük és bemutatjuk a nagyközönség számára” – tette hozzá. Szilágyi Árpád szerint azért kell újra és újra szólni nagyjainkról, mert a mai rohanó világban az emberek elmennek a múlt és a hagyományok mellett. Emlékeztetett, 2004-ben elbontották Bálint Sándor szülőházát, éppen az egyesület székhelyén még ebben az évben kialakítanak egy róla elnevezett kerthelyiséget, mely elsősorban kulturális eseményeknek fog helyet biztosítani. Szilágyi Árpádtól megtudtuk, 2010-ben terjesztette fel a Falvak Kultúrájáért Alapítványnál a Magyar Kultúra Lovagja címre a neves néprajztudóst, mely elismerést ebben az évben ítélte oda az alapítvány kuratóriuma Bálint Sándornak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.