Közélet

Paks miatt hívta a pártokat nyilvános vitára a szegedi LMP

Paks miatt hívta a pártokat nyilvános vitára a szegedi LMP

2014. február 7., péntek
Paks miatt hívta a pártokat nyilvános vitára a szegedi LMP

Civil szervezeteket is várnak a zöld párt szegedi tagjai a közgyűlés előtti napra, hogy vitafórum formájában beszéljenek Paks bővítésének visszásságairól.

Tatár Gábor

, az LMP 2-es körzetének képviselőjelöltje egyenesen hazaárulásnak nevezte azt, hogy mindenféle hatástanulmány, komoly alternatívák megvizsgálása nélkül szavaztak képviselők arra a paksi atomerőmű bővítése során, hogy hosszú távú devizahitelt vegyen fel az ország az oroszoktól.

Sarlós Ferenc

az LMP részéről, mint fizikus kritizálta a tervezett bővítést elmondva, hogy több értelmetlen döntés és a valósággal ellentétes hír látott napvilágot a közelmúltban. Érthetetlen az is például, hogy miért kell a fűtőelemeket 20 évig elszállítani Oroszországba, majd onnan vissza. Elmondta azt is, hogy a hitelfelvétel költségeivel számolva megbecsülték a Pakson előállítandó áram árát, mely közel 21 forintra jön ki kilowattonként, jelenleg ez az összeg 12 forint. „Adtunk a rezsicsökkentésnek egy pofont, és most nem az uniótól kell félteni a rezsiszámlát, hanem Pakstól” – tette hozzá.

Szentistványi István

, a párt önkormányzati képviselője arról beszélt, hogy hiába vannak tiltakozások, viták az ügyben, azok nem érik el azt az ingerküszöböt, mellyel meg lehetne akadályozni ezt a tervet, hasonlóan Bős-Nagymaros vízlépcsőjének ügyében. Ez szerinte a demokráciadeficitről árulkodik. Leszögezte, hogy a pénteki közgyűlés előtt, február 13-án a Millennium Kávéházban 17 órától tartanak majd nyilvános fórumot, ahová a pártokat és civil szervezeteket is meghívnak. Ezen felül Szentistványi benyújt majd egy határozati javaslatot, melyben kérni fogja a képviselőket, hogy szavazatukkal foglaljanak állást a paksi bővítéssel kapcsolatban itt, a szegedi torony alatt is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.