Kultúra

Nem Szegeden folytatódik az Armel-operafesztivál

Nem Szegeden folytatódik az Armel-operafesztivál

2014. február 21., péntek
Nem Szegeden folytatódik az Armel-operafesztivál
szinhaz

A korábbi évektől eltérően előreláthatólag nem Szegeden rendezik meg idén ősszel az Armel-operaverseny és -fesztivál döntőjét, melyen négy külföldi és egy hazai színház produkcióját láthatja a közönség – közölte Havas Ágnes igazgató pénteken az MTI érdeklődésére.

A kulturális szakember hangsúlyozta, „gőzerővel dolgoznak” az új helyszín megtalálásán. A szegedi közgyűlés fideszes és jobbikos képviselők alkotta többsége

pénteken nem támogatta

azt az előterjesztést, amely alapján a Szegedi Nemzeti Színház szerződést köthetett volna a fesztivál szervezőivel. A döntést követően

Botka László

(MSZP) polgármester újságíróknak elmondta, hogy az önkormányzat a színháznak nyújtott célzott támogatással az idei évben 40 millió forinttal járult volna hozzá az operafesztivál megszervezéséhez. Ez az összeg a rendezvény 2-300 millió forintos összköltségvetésének csekély, de nem elhanyagolható része – tette hozzá. A politikus hangsúlyozta, a fesztivál 2008-as indulása óta a városmarketing terén komoly eredményeket hozott Szeged számára, hiszen a sajtó, köztük nemzetközi tévécsatornák rendszeresen beszámoltak a kulturális eseményről.

Haág Zalán

(Fidesz-KDNP), a szegedi közgyűlés kulturális bizottságának elnöke az MTI érdeklődésére közölte, a frakció azért nem támogatta a megállapodásról szóló határozatot, mert arról nem volt előzetes egyeztetés. A költségvetési előterjesztés részeként tárgyalt javaslatot nem volt idő megvizsgálni, értelmezni - mondta. A politikus hangsúlyozta, a határozat leszavazása nem az jelenti, hogy az operafesztivált nem rendezik meg, a szegeditől eltérő helyszín kiválasztása pedig a szervezők döntése. Az Armel-operaverseny a produkciók és a fiatal tehetségek megmérettetése, amelyen a világ operaházai kortárs, illetve ritkán játszott műveket állítanak színpadra. A darabokban bemutatkozó – több fordulóban kiválasztott - versenyzők teljesítményét nemzetközi értékeli az énektudás mellett a színészi teljesítményt is figyelembe véve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.