Közélet

Megjelölik a vadaspark pingvinfiókáit

Megjelölik a vadaspark pingvinfiókáit

2014. február 26., szerda
Megjelölik a vadaspark pingvinfiókáit
pingvinfioka

Szépen cseperedik a Szegedi Vadaspark két pápaszemes pingvinfiókája, akik januárban látták meg a napvilágot. A kicsiket csütörtök délelőtt a gondozók egyedi jelöléssel látják el.

2011. végén érkeztek az első pápaszemes pingvinek a vadasparkba, és egyből a látogatók kedvenceivé váltak. A népszerűségük azóta is töretlen, és sokan kérdezték, mikor fog gyarapodásnak indulni a csapat. Erre eddig volt szükség, hiszen ki kellett alakulni a pároknak, amelyeknek egy további nehézséggel is meg kellett küzdeniük. Ugyanis a melegebb hónapokban a számukra végzetes, szúnyog által terjesztett madármalária ellen a pingvinek folyamatosan gyógyszert kapnak, amely nem kedvez a szaporodásuknak. Így a hidegebb hónapokat kell kihasználniuk arra, hogy eleget tegyenek a „sokasodjatok” ősi parancsának. Természetesen a vadaspark igyekezett mindent megtenni azért, hogy a pingvin szülők dolgát megkönnyítse. A ház tövében alakítottunk ki fészkelőodúkat, hiszen a természetben is ehhez hasonló üregekben, sziklák hasadékaiban költenek. A párok el is foglalták ezeket, de volt, aki inkább saját munkájában bízva maga alakított ki egy üreget az egyik part menti szikla alatt. Végül Lila és Gelb fáradozása járt sikerrel, az ő fészkükben kelt ki január 6-án és 12-én egy-egy fióka. A kicsik azóta szépen fejlődnek, sőt, most már időnként a költőüreget is elhagyják, így a szerencsés látogatók már megfigyelhetik őket. A pingvinek monogám, életre szóló kapcsolatban élnek a kolónián belül, és mindkét szülő szerepet vállal a fiókák felnevelésében. A költési idő valamivel hosszabb, mint a legtöbb madárnál, akár 42 nap is lehet. Többnyire 1-3 tojást raknak. A fiókák elválasztása körülbelül két hónapos korukban kezdődik, ekkor kezdik el megtanulni, hogy szerezzenek táplálékot maguknak. A természetben tengerre szállnak ekkor, állatkertekben azt kell megtanulniuk, hogyan vegyék el a táplálékot a gondozójuk kezéből. A pingvinek ilyesfajta etetésére azért van szükség, hogy a gondozó ellenőrizni tudja, a csapatban mindegyik pingvin hozzájut-e a napi adagjához, illetve a gyógyszerezéséhez, a táplálékkiegészítők adagolásához is fontos az egyedenkénti etetés. Ez a fajta etetési mód egyben látványos is, nem véletlen, hogy a délelőtti pingvinetetés a minden márciusban újrainduló Zoo Típusú Találkozások állatbemutató programunk része. A pápaszemes pingvineket fajmegmentési program (EEP) keretében tartja a Vadaspark, így szaporításuk egyben természetvédelmi érdeket is szolgál. A természetben a legnagyobb problémát az élőhelyek pusztulása, a tojásvadászat és a kevesebb táplálék mellett a Dél-Afrika térségében sajnos nem ritkán előforduló olajtanker katasztrófák jelentik. Egy-egy ilyen tragédia alkalmával ezrével pusztulnak a pingvinek is. Ekkor szoktak az állatkertek szakemberei is besegíteni a maguk tapasztalataival a mentési munkálatokba, ugyanis be kell fogni az olajtól lucskos pingvineket, lemossák őket, illetve ez idő alatt mesterségesen kell őket táplálni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.