Közélet

Matekban a fiúk, szövegértésben a lányok a jobbak

Matekban a fiúk, szövegértésben a lányok a jobbak

2014. február 28., péntek
Matekban a fiúk, szövegértésben a lányok a jobbak

A tanulók matematikai képességei 6.-ról 8. évfolyamra jelentős mértékben fejlődnek, míg 8.-ról 10. évfolyamra kevésbé - többek között ezt tartalmazzák a 2013.évi országos kompetenciamérés eredményei, amelyeket pénteken tett közzé honlapján az Oktatási Hivatal. Az eredményeket összefoglaló országos jelentést május 31-ig hozzák nyilvánosságra.

A felmérés szerint a tanulók szövegértési képességei 6.-tól 10. évfolyamig egyenletesebben fejlődnek. A honlapon közzétett dokumentum azt is tartalmazza, hogy 2008 óta nincs jelentősebb változás az országos átlageredményben matematikából, csak kisebb ingadozások figyelhetők meg, és ugyanerre jutottak a szövegértés területén is. Matematikából a fiúk, szövegértésből a lányok értek el jobb átlageredményt. Jelezték: a tanulók egyéni eredményei a diák mérési azonosítójának ismeretében a tanulók, szüleik és tanáraik számára szintén elérhetők péntektől a www.oktatas.hu honlapon. Az Oktatási Hivatal emellett a mérés eredményeiről összefoglaló, országos jelentést is készített, amelyet megküld az oktatásért felelős miniszternek. Az országos jelentést a minisztérium legkésőbb május 31-ig nyilvánosságra hozza. A kompetenciamérésen a 6., 8., 10. évfolyamon tanulók matematika- és szövegértési képességeit vették górcső alá. A szövegértésteszt során azt vizsgálták, mennyire képesek a tanulók megérteni az olvasott szövegeket, azokat a mindennapi élet során alkalmazni, hasznosítani. A matematikateszten pedig azt nézték, hogyan képesek a tanulók a mindennapi élet során használni az iskolában tanult matematikai tudásukat. A felméréseket 252 850 tanuló írta meg 4389 iskolából. A közlés szerint a 2013/2014. tanévben az Országos kompetenciamérés tesztjeit május 28-án töltik ki a tanulók a nemzeti köznevelésről szóló törvény, valamint a 2013/2014. tanév rendjéről szóló Emmi-rendelet alapján. E rendelkezések értelmében a mérésben minden 6., 8. és 10. évfolyamos tanuló részt vesz. A mérés eredményeiről az Oktatási Hivatal a korábbi években megszokott rend szerint szintén jelentéseket készít legkésőbb 2015. február 28-ig.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.