Írjon nekünk

Közélet

Lukács János Csongrád megye díszpolgára + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

kozgyules_27_gsA megyei közgyűlés ülésén vita nélkül egyhangúan fogadták el az idei költségvetést, és döntöttek arról is, hogy díszpolgári címet adományoznak Lukács János megyei rendőr-főkapitánynak.

Ünnepi pillanatokkal kezdődött az idei első megyei közgyűlési ülés, A Klúg-iskola Gondolatjel csoportjának műsora után átadták a Közművelődéséért Díjakat, valamint most először a Csongrád Megye Civil Szervezete Díj kitüntető díjat. Utóbbit a mórhalmi Bástya Nyugdíjas Klubnak ítélte oda a testület, míg a közművelődés, a közgyűjteményi és levéltári munkaterületén kimagasló eredményeiért díjazták Nagy Imrét, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum és Közművelődési Intézet igazgatóját, valamint Simor Márton szobrászművészt.

A megyei önkormányzat a központi költségvetésből ugyanannyi bevételre számíthat, mint tavaly, ami 254 millió 400 ezer forint. Ezen felül pályázati forrásokkal számolnak, illetve intézményi bevételekkel. Összességében 331 millió 445 ezer forint bevételi főösszeg szerepel az idei költségvetési rendeletben, amit hozzászólás és vita nélkül egyhangúan fogadtak el a képviselők. Döntöttek az állami tulajdonú DARFÜ Nonprofit Kft. átadás-átvételéről is. A DARFÜ 6 millió forint névértékű üzletrészét három egyenlő arányban osztják fel Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye önkormányzatai között.

Beszámolt a kapitány: élhető közrendet biztosítottak a rendőri szervek

Tizenhetedik alkalommal számolt be Lukács János megyei rendőr-főkapitány a közgyűlésnek az elősző év fontosabb statisztikai adatairól, illetve tendenciáiról. Csongrád megyében 12.296 bűncselekményt regisztráltak, ebből több mint hétezret a szegedi rendőrkapitányság illetékességi területén követtek el. Az előző évhez viszonyítva ez több mint 30%-os csökkenés, míg a lakosok biztonságérzetét leginkább befolyásoló kiemelt jogsértések száma 10%-kal kevesebb, mint 2012-ben. A dandártábornok közölte 6.391 olyan bűncselekmény van a statisztikában, ami áthúzódó vagy sorozat-jellegű. Kevesebb vagyon elleni bűncselekmény történt, 10%-kal csökkent a kocsilopások száma, lopások és betörések száma. Több mint 40%-kal kevesebb zsarolás és rablás történt, míg a közterületeken elkövetett bűncselekmények esetében 15,7%-os csökkenés tapasztalható.

kozgyules_30_gs

„Nincs veszélyeztetett besorolású település Csongrád megyében” – hangsúlyozta Lukács hozzátéve, minden településen biztosított a rendőri jelenlét. A személyi sérüléssel járó közúti balesetek számában emelkedés volt tapasztalható, 2012-höz képest több mint 14%-os. Megyénk útjain 26-an vesztették életüket, 294-en súlyosan, 522-en könnyebben sérültek meg.

A határátkelőhelyeken jelentősen növekedett a forgalom, közel 1,3 millió fővel többen lépték át az államhatárt. Az illegális migránsok száma közel 270%-kal nőtt, összesen 17 ezer 475 fő próbált illegálisan bejutni hazánkba, őket 126 embercsempész segítette. A beszámoló után a képviselők hozzászólásai is érintették az illegális migrációt Toroczkai László (Jobbik) végvári vitézekhez hasonlította a rendőrök e területen végzett munkáját, s szorgalmazta, hogy kormányzati szinten is foglalkozzanak a kérdéssel. Magyar Anna fideszes közgyűlési elnök elmondta, ismert a kormány előtt a probléma, és schengeni határ révén ezt európai ügyként is kezelni kell. Csányi László is méltatta a rendőrök munkáját, a mórhalmi politikus elmondta, szinte nincs olyan nap, hogy ne fognának el illegális migránsokat a környéken, de a lakosság biztonságérzete továbbra is jó. Simicz József (MSZP) is méltatta a Csongrád megyei rendőrök munkáját hangsúlyozva, itt politikamentesen folyik a munka. Kérdésre válaszolva Lukács János elmondta, kóbor kutyák ügyében a szegedi városvezetéssel és az Orpheus Egyesülettel közös tárgyalásokat fog kezdeményezni.

Papp Károly altábornagy, országos rendőr-főkapitány a közgyűlés tagjaival ismertette, a Csongrád megyei önkormányzatok az országos 4-es átlagot meghaladó 4,4-es osztályzatot adtak a rendőrség munkájára. Az ORFK felmérésében 2700 önkormányzat vett részt.

A megyei közgyűlés első idei rendes ülésén döntöttek arról is, hogy ebben az évben Csongrád Megyei Díszpolgári Címét Lukács János dandártábornok, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője kapja meg.

Kommentek

Közélet

Csongrád megyében is keres nevelőszülőket az SOS Gyermekfalvak

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tovább olvasom

Közélet

Felejtse el, amit eddig tudott a szegedi utakról – így változott a forgalmi rend

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A nagyszabású útfelújításoknak köszönhetően komoly forgalmi rendváltozások történtek Szegeden.

Tovább olvasom

Hírzóna

Koszorút helyeztek el a tatárszentgyörgyi áldozatok sírjánál az Emmi munkatársai

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársai koszorút helyeztek el a Tatárszentgyörgyön tíz évvel ezelőtt meggyilkolt áldozatok sírjánál. A tárca szombati közleményében emlékeztetett arra, hogy 2008 és 2009 között kilenc településen történt rasszista indítékból elkövetett támadás romák ellen, a gyilkosságsorozatban hat ember vesztette életét. Kommentek

Tovább olvasom

Aktuál