Közélet

Lázár: 1000 milliárd forint mezőgazdasági támogatásra lehet pályázni

Lázár: 1000 milliárd forint mezőgazdasági támogatásra lehet pályázni

2014. február 15., szombat
Lázár: 1000 milliárd forint mezőgazdasági támogatásra lehet pályázni

A következő uniós ciklusban mintegy 1000 milliárd forint mezőgazdasági támogatásra lehet pályázni, a pályázati rendszer azonban jelentősen átalakul, és a forrásokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara segítségével osztják majd el - mondta Lázár János szombaton Hódmezővásárhelyen egy szakmai fórumon.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár hozzátette, hogy a kamarai részvételt garanciális elemnek tekintik, azért, hogy a gazdatársadalom érdekei érvényesüljenek. A jogalkotó és a kormány szándéka szerint az agrárkamarának jó néhány minisztériumi feladatot kell átadni, és a politikai érdekképviseletet is át kell vennie a Magosz-tól - mondta az államtitkár. A cél, hogy 5-10 év múlva a kamara - bármilyen kormány is legyen az országban -, képes legyen arra, hogy a magyar agráriumban érdekeltek szempontjait „kompromisszumok nélkül tudja érvényesíteni”. Ehhez a lehetőségeket a kormány megpróbálja megteremteni - jelentette ki Lázár János. Az államtitkár a következő időszak nagy kérdésének nevezte az agrárhitelezést. Elmondta, hogy az OTP szeretett volna ebben monopóliumot szerezni, de a kormány határozott célja, hogy ezt a takarékszövetkezetek rendszerén keresztül bonyolítsák le. Az idei kiemelt célok között említette az öntözés olcsóbbá, vagy ingyenessé tételét. "Az biztos, hogy amit a magyar állam ad a Marosból vagy a Tiszából, azt ingyen fogjuk adni, de hogy a szállításért kell-e fizetni, az most áll tárgyalás alatt” - mondta, hozzátéve, hogy céljuk az a szállítás ingyenessége is. Jelenleg 120 ezer hektárt öntöznek az országban, ami nagyon kevés, ezt növelni kell - szögezte le. Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkára hangsúlyozta: a jövőben, aki nem földműveléssel foglalkozik, nem fog tudni földet vásárolni Magyarországon. A Földet a Gazdáknak Program eddigi eredményeiről szólva kiemelte: mintegy 6 millió hektár mezőgazdasági besorolású terület van az országban, amelynek 10 százaléka állami. Eddig 276 ezer hektárt hirdettek meg a programban, és 221 ezer hektárt tudtak haszonbérbe adni országosan. A haszonbérletek 72 százalékát természetes személyek, 28 százalékát jogi személyek nyerték el. A fennmaradó 55 ezer hektárt újrahirdetik, de ezekben már nem lesz eredmény a mostani parlamenti ciklusban. Hangsúlyozta, hogy a nyertesek közt csaknem 40 ezer hektárt, azaz kétharmad balatonnyi földet vittek el fiatal gazdák, vagyis minden második fiatal pályázó nyert. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke egyebek közt az összefogás fontosságáról beszélt. Szerintük ugyanis ma a termelők nagy része még mindig önállóan akar boldogulni, de a gyakorlat azt mutatja, hogy nélkülözhetetlen az együttműködés, amit a kamarának is segítenie kell. Példaként az értékesítésben megjelenő érdekérvényesítést említette.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.