Sport

Labdarúgás: görög, román, finn, északír és feröeri ellenfelek az Eb-selejtezőkön

Labdarúgás: görög, román, finn, északír és feröeri ellenfelek az Eb-selejtezőkön

2014. február 23., vasárnap
Labdarúgás: görög, román, finn, északír és feröeri ellenfelek az Eb-selejtezőkön
euro2016

A magyar válogatott a görögökkel, a románokkal, a finnekkel, az északírekkel és a Feröer-szigetekiekkel került egy csoportba a 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének vasárnapi, nizzai sorsolásán.

A nemzeti együttes a második kalapban szerepelt. A görögöket az első kalapból, azaz a legerősebbek közül kapta

Pintér Attila

szövetségi kapitány gárdája, amelynek további ellenfelei közül a románok a harmadik, a finnek a negyedik, az északírek az ötödik, a Feröer-szigetekiek pedig a hatodik kalapból kerültek ki. A 2016-os kontinensviadalon először léphet pályára 24 csapat, a selejtező szeptember 7-én kezdődik és jövő október 13-ig tart. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 53 tagországának csapatait nyolc hatos és egy ötös csoportba sorsolták, utóbbiban a házigazda franciák is szerepelnek, de az ő mérkőzéseik nem számítanak bele a küzdelembe. A csoportokból a győztes és a második automatikusan kijut az Eb-re, amelyre a legjobb csoportharmadik is részvételi jogot nyer. A fennmaradó nyolc csoportharmadik oda-visszavágós rendszerű pótselejtezős párharcokban dönt majd a fennmaradó továbbjutó helyekről. A magyar válogatott éppen a finnekkel játssza idei első meccsét: Pintér Attila a március 5-ei győri barátságos mérkőzésen debütál majd a kispadon. A románokkal a nyári, brazíliai világbajnokság selejtezősorozatában játszott legutóbb a magyar csapat: Budapesten 2-2-es döntetlen, míg Bukarestben 3-0-s román siker született. A szövetségi kapitány a sorsolás után az mlsz.hu-nak nyilatkozva azt mondta: elsősorban a saját feladatára, a válogatott felkészítésére koncentrál, de a sikeres selejtezőbeli szerepléshez az ellenfelek alapos feltérképezése is elengedhetetlen. "A román válogatottról friss emlékeink vannak, ellenfelünk volt a legutóbbi vb-selejtezőn, és bennünket megelőzve lett második a csoportban, a pótselejtezőn éppen azzal a görög válogatottal szemben maradt alul, amelyet most ugyancsak mellénk sorsoltak. A finnek nagyon komoly eredményeket értek el az utóbbi időszakban, vb-selejtezőn döntetlent játszottak Spanyolországban, és több szoros meccsük is volt magasabban jegyzett válogatottakkal." - fogalmazott

Pintér Attila

, hozzátéve, hogy egyelőre ennél többet nem szeretne mondani az ellenfelekről, s a következő időszak feladata lesz, hogy alaposan feltérképezzék a riválisokat annak érdekében, hogy ősztől a lehető legjobb eredményeket érjék el a tétmérkőzéseken. Pintér hangsúlyozta azt is, hogy a sikeres szerepléshez az összetartások folytatására is szükség van, "végig kell vinni, amit a rendszeres edzőtáborozásokkal elkezdtünk". "Továbbra is tartom, hogy elsősorban magunkra kell figyelnünk, minél összeszokottabb válogatottal kell elkezdenünk a sorozatot. Tizenegy emberrel nem tudjuk végigjátszani a selejtezőket, gondolni kell a sérülésekre, formaingadozásokra, ilyen esetben bárkire fontos szerep hárulhat abból a keretből, amely januárban megkezdte a közös munkát" - mondta a kapitány, hozzátéve: szeretné, ha minden számításba jöhető labdarúgó tisztában lenne azzal, hogy az adott játékrendszerben mi a feladata, mert csak összeszokott, fegyelmezett csapattal tudják elérni, hogy Magyarország ismét kijusson egy világversenyre. A franciaországi Eb-re 2016. június 10-től július 10-ig kerül sor kilenc városban, Párizsban, Bordeaux-ban, Lens-ban, Lille-ben, Lyonban, Marseille-ben, Nizzában, Saint Etienne-ben és Toulouse-ban.

A csoportok:

A csoport:

Hollandia, Csehország, Törökország, Lettország, Izland, Kazahsztán

B csoport:

Bosznia-Hercegovina, Belgium, Izrael, Wales, Ciprus, Andorra

C csoport:

Spanyolország, Ukrajna, Szlovákia, Fehéroroszország, Macedónia, Luxemburg

D csoport:

Németország, Írország, Lengyelország, Skócia, Grúzia, Gibraltár

E csoport:

Anglia, Svájc, Szlovénia, Észtország, Litvánia, San Marino

F csoport:

Görögország, MAGYARORSZÁG, Románia, Finnország, Észak-Írország, Feröer-szigetek

G csoport:

Oroszország, Svédország, Ausztria, Montenegró, Moldova, Liechtenstein

H csoport:

Olaszország, Horvátország, Norvégia, Bulgária, Azerbajdzsán, Málta

I csoport:

Portugália, Dánia, Szerbia, Örményország, Albánia, (versenyen kívül Franciaország)

Az Eb-selejtezők játéknapjai:

szeptember 7-9. október 9-11. október 12-14. november 14-16. 2015. március 27-29. 2015. június 12-14. 2015. szeptember 3-5. 2015. szeptember 6-8. 2015. október 8-9. 2015. október 11-13.

A pótselejtezők játéknapjai:

első mérkőzések: 2015. november 12-14. visszavágók: 2015. november 15-17.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.