Közélet

Közös listán indul öt vajdasági kisebbségi párt

Közös listán indul öt vajdasági kisebbségi párt

2014. február 5., szerda
Közös listán indul öt vajdasági kisebbségi párt

Koalíciós megállapodást írt alá a vajdasági magyar, horvát és bosnyák nemzeti kisebbség öt kisebb politikai pártja, amelyek közösen indulnak a március 16-i előre hozott szerbiai parlamenti választásokon.

A pártok a közös választási listát, a Nemzeti Közösségek Listáját szerdán mutatták be szabadkai sajtótájékoztatójukon. Elhangzott: céljuk az, hogy három képviselői helyet szerezzenek a - 250 fős - belgrádi parlamentben. A jelenlegi koalíciót a Magyar Remény Mozgalom (MRM), a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ), a Magyar Egység Párt (MEP), a Bosnyákok Demokratikus Közössége (BDZ) és a Horvátok Demokratikus Közössége (HDZ) alkotja. A sajtótájékoztatón a magyar pártok vezetői csalódottságuknak adtak hangot, hogy a másik két kisebb vajdasági magyar párt, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) az előzetes megbeszélések ellenére nem jelent meg. A legnagyobb vajdasági magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) már korábban bejelentette, nem vesz részt semmilyen összefogásban, hanem önállóan indul. A VMSZ-nek jelenleg öt parlamenti képviselője van Belgrádban, Pásztor István elnök pedig a múlt héten azt is bejelentette, céljuk mind az öt mandátum megtartása.

Szmieskó Zoltán

, a MEP elnöke szerint egyébként akkor lett volna a legsikeresebb a kisebbségi összefogás, ha a hat vajdasági magyar párt együtt indul, úgy ugyanis még több mandátumot tudtak volna szerezni.

Rácz Szabó László,

az MPSZ elnöke hangsúlyozta, annak ellenére, hogy nem jött össze egy kizárólag magyar pártokból álló összefogás, nem keseredett el. Mint mondta: a mostani koalíció is sikeres lehet, hasonló összetételben ugyanis már 2012-ben is szereztek egy mandátumot. Úgy fogalmazott: a nemzeti kisebbségek problémái közösek. "Előfordulhat, hogy most olyan hatalom kerül Szerbia élére, amely nem nagyon fogja támogatni a nemzeti kisebbségek megmaradását. Ezért fontos, hogy együtt tudunk lenni, hiszen ha a többi, nemzeti kisebbséget képviselő párt is úgy gondolkodna, mint mi, akkor olyan erővel indulhatnánk, (…) hogy Szerbia lakosságának legalább a 30 százalékát meg tudnánk szólítani, ami komoly, nagy erő a demokrácia, az autonómiaküzdelmünk és a decentralizáció felé" - szögezte le az MPSZ elnöke. Fontos, hogy létezik alternatíva - húzta alá László Bálint, az MRM elnöke, aki szerint a Nemzeti Közösségek Listájával "új erőre lelhet a délvidéki magyarság és az összes nemzeti közösség". A távolmaradó két kisebb magyar párt közül egyébként a VMDP közleményben tudatta, hogy nem csatlakozik a szerdán megformált listához. Mint írták: ragaszkodnak ahhoz, hogy a kisebbségi autonómia követelése bekerüljön a választási programba, és a magyarok jussanak parlamenti mandátumot biztosító befutó pozícióhoz. Szerintük ezzel a listával ez "csak felemás formában" valósulhat meg, "kizárva a befutó pozíció biztosítását, ami gyakorlatilag a 'vízhordó' szerepére kárhoztatná a magyar pártokat". A VMDK ez idő alatt Újvidéken tárgyalásokat folytatott azzal a politikai tömörüléssel, amely Boris Tadic volt szerb államfő körül formálódik. Tadic a közelmúltban lépett ki volt pártjából, a Demokrata Pártból (DS), a választásokra készülve pedig megalakította az Új Demokrata Pártot (NDS). A választásokon való induláshoz tízezer támogatói aláírásra van szükségük a pártoknak, az aláírásgyűjtés kedden kezdődött.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.