Írjon nekünk

Kultúra

Keddi programajánló: 12 nő voltam és startup klub

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

12 no forgachForgách András 12 nő voltam című kötetét a Grand Caféban mutatják be, míg az Informatórium Startup Klubjában a Virgo mutatkozik be.

Egy órában három mese 16 órától az Agóra Gyermekkuckóban, ahol diafilmvetítésre és meseolvasásra várják a gyerekeket.

Harmonikus lelki energiákról, az élet igazi fenntartójáról tart előadást Érsek Kálmán közlekedésmérnök 16 órától a Kaptár Klubban (Tisza Lajos krt. 76.). A Közéleti Kávéház rendezvényére minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A 4519 sz. út címmel a Napsugár Ópusztaszeri Pszichiátriai Otthon Lakóinak verseiből állítottak össze irodalmi estet a Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium Dráma Fakultációjának diákjai. A 17 órakor kezdődő rendezvényen a Zero Art Caféban verset mond Végh Emese, Kiss Gábor, Simony Atilla, Ádám Anna, Bárány Bettina, Hódi Virág, Vőneki Brigitta és tanáruk Kúti Gergő. A belépés ingyenes.

18 órakor az Őrangyal Étteremben a SZÖFCE Szegedi Krisna Tudatú Hívők Közössége rendezésében a kamramentes cselekvésről tartanak előadást, melyet ételkóstoló követ.

Az Informatórium Startup Clubjában 18 órakor a Virgo mutatkozik be. Gordon Ákos társalapító, kereskedelmi igazgató és Slezák Zsolt (ddq) senior tanácsadó előadást tart a startup fogalmáról, arról, hogy az innováció miként is jelenik meg a Virgón belül, az alaptvető buktatókról, a startup jövőjéről és a motiváció fenntartásának lehetőségeiről. Az est második felében szó esik a saját termékek iránti tulajdonosi elkötelezettségről, a “suszter cipője” problémáról, illetve az is kiderül, hogy honnan jönnek az ötletek.

informatorium virgo

A Dugonics Társaság Elnöksége, Társadalmi és Természettudományi Szakosztálya, valamint a Fiatal Értelmiségiek Szegedi Köre (FÉSZEK) 18 órakor tartja soros felolvasóülését a városháza dísztermében. Az esten Pál Viktor, az SZTE TTIK Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszékének adjunktusa „Egészségünk földrajzi egyenlőtlenségei” címmel, majd Nagy Gyula, az SZTE TTIK Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszékének tanársegédje „Egyenlőtlen igazság: privilégium vagy hátrány a nukleáris hulladék?” tart előadást Bátaapáti esete kapcsán. A program nyilvános, minden érdeklődőt szeretettel várnak.

19 órakor Forgách András 12 nő voltam című kötetét mutatják be a Grand Caféban. A szerző beszélgetőtársa Barát Erzsébet és Milián Orsolya lesz. „12 nő voltam: Egy – aki egy eszkimóhoz megy feleségül… Kettő – aki az űrben akart csókolózni… Három – akit legjobb barátnője meggyilkolásával vádolnak… Négy – aki a Budapest–Párizs járaton lefogy 25 kilót… Öt – aki bemártja, azt, akit a legjobban szeret… Hat – aki újra találkozik 12 élettel korábbi karmikus szerelmével… Hét – aki tud nemet mondani… Nyolc – aki egy orosz bankárba zúg bele Szentpéterváron… Kilenc – aki egy hétig állt mozdulatlanul tütüben… Tíz – akinek rendőr volt az apja… Tizenegy – akinek négy anyja volt, de egyik se vallja be melyikük szülte… Tizenkettő – aki egy széthasított fejű férfit szeretett…”

12 no voltam

Folyamatos kiállítások, programok:

A Fekete Házban a “XX. századi Szeged villanófényben” címmel nylít fotókiállítás, amit március 31-éig tekinthetnek meg az érdeklődők. A tárlat száz fényképpel, illetve korabeli használati tárgyakkal igyekszik bemutatni a Tisza-parti város elmúlt száz évet felölelő történelmét. Minden évtizedet tíz-tíz kép hivatott képviselni, így többek között felbukkan a Rákosi- és Sztálin-óriásportrékkal „ékesített” szegedi ruhagyár, a Nemzeti Színház kommunista vezényszavakkal körbemolinózott terme és a ledöntött Lenin-szobor is. Az érdeklődők megismerhetik, hogyan festett a tárlat helyszíne, a Fekete ház hadikórházként, milyenek voltak a Széchenyi téren átsuhanó gokartok, vagy hogy milyen volt húsz éve egy szegedi diáktüntetés.

fekete_haz_013

Tizennégy hónapot töltött el Afganisztánban Paluch Tibor, a Móra Ferenc Múzeum régésze, hogy egy több ezer éves város feltárásában segédkezzen. Kint készült fotóival az ott folyó munkálatok mellett egy emberi arcát is szerette volna megmutatni ennek a forrongó országnak, amit a Móra-múzeumban tekinthetnek meg az érdeklődők. Egy nemzetközi expedíció tagjaként látogatott el Paluch Tibor Afganisztánba, hogy a Mes Aynak nevű település szomszédságában lévő város romjainak feltárásában vegyen részt. A város időszámításunk előtti második századtól létezett körülbelül hétszáz esztendeig, épületei, vízvezetékei, szobrai azonban máig fennmaradtak. A kínai állam megvásárolta a területet abból a célból, hogy rézbányát nyisson rajta, régészeti szemszögből nézve azonban valódi aranybányát jelent a hely, ahol szinte napi szinten bukkannak több ezer éves buddhista tárgyak. A munkálatok így megfeszített tempóban folytak, melynek mozzanatait, illetve a helyszínét is megörökítette fényképezőgépével Paluch Tibor. Fotóin keresztül egy új oldalát is megmutatja az a vidék, melyek a média híradásaiból csak mint háborús zónát ismerhettünk meg.

kiallitas_morra_muzeum12_gs

A Házasság és család a Nagy Háború árnyékában címet viselő dokumentum-kiállítás és a “Gondolatban mindig ott leszek” tárlat március 5-ig látogatható a Somogyi-könyvtárban. A Házasság Hete rendezvénysorozatot immáron hatodik alkalommal rendezi meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynöksége. A Somogyiban személyes üzeneteken és fotográfiákon keresztül nyújtanak betekintést a hadba hívott katonák és értük aggódó családtagjaik mindennapi életébe. A földszinti internet-teremben nem ütközetek és csaták, hanem régi szerelmek, hazavárt ifjak és apák története elevenedik meg a falakon.

somogyi kiallitas08_gs

Üzenet az üvegvárból címmel a Dózsa utca 2. szám alatti D2-ben Litauszki Ágnes, Kosztándi Orsolya és Miklós Mónika alkotásaiból nyílt kiállítás. Három ifjú tehetség mutatkozik be, akik a Juhász Gyula Pedagógusképző Főiskola képi ábrázolás szakának végzős, építészeti síküveg szakirányos hallgatói. „A kiállítás egy kísérlet arra, hogy minél több emberrel megszerettessük, vagy legalább más szemszögből láttassuk az üveget, mint olyan anyagot, ami bár érzékeny, törékeny – és ebből kifolyólag múlékony-, ám mégis erős, masszív, időtálló, ami kiválóan alkalmas a megmunkálásra.” Az üvegből készült sík alkotásokon kívül megtekinthetők továbbá az alkotók festményei és grafikái is, melyeket hasonló szellemben készítettek. A kiállítás ingyenesen megtekinthető a D2 ifjúsági irodájának termében, hétköznaponként 14 órától 18 óráig.

A nyolcvan esztendeje elhunyt Nyilasy Sándor alkotásaiból nyílt kiállítás a Reök-palotában. Nyilasytól, a plein air festészet kimagasló alakjától több mint ötven tájképet, ceruzarajzot és akvarellt függesztettek ki a Reök első emeleti négy kiállítóterében. Az alkotások a művész életútjának szinte minden fontosabb szakaszát felvillantják: bemutatják az akadémiákon töltött években készült tanulmányokat, a magyar zsánerfestészet hagyományait követő korai műveket, a nagybányai művésztelepen festett képeket, illetve az 1899-es szegedi visszatérését követő festményeket is. Külön termet nyitottak azoknak a vacsoraképekként emlegetett kisméretű Nyilasy-ajándékfestményeknek, melyeket vendéglátóinak adott.

reok_tarlatvezetes01_gs

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Kommentek

Kultúra

Boldog születésnapot, Szegedi Szabadtéri Játékok!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tovább olvasom

Hírzóna

Szegedre érkezik az Omega-kiállítás

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Egy hónapig látható az Agórában.

Tovább olvasom

Hírzóna

Húzós, de sikeres évadot zárt a Szegedi Szimfonikus Zenekar

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A most zárult évadban összesen 181 előadást tartott az együttes.

Tovább olvasom

Aktuál