Gazdaság

Jelentősen nőtt az online meghirdetett állások száma tavaly

Jelentősen nőtt az online meghirdetett állások száma tavaly

2014. február 2., vasárnap
Jelentősen nőtt az online meghirdetett állások száma tavaly

Tavaly minden korábbi rekordot megdöntött az online meghirdetett állások száma a Profession.hu-n: az álláskereső oldalra több mint 60 ezer új állást töltöttek fel a munkáltatók, 26 százalékkal többet mint 2012-ben.

A Profession.hu, éves adatokat összegző, MTI-hez eljuttatott közleményéből kiderül: a mintegy 60 ezer állásra 2,5 millió jelentkezés érkezett. a legerősebb hónap az október volt, amikor közel 6000 új pozíciót töltöttek fel a cégek.

Zsédely Krisztián

, a Profession.hu értékesítési vezetője a közlemény szerint elmondta: a munkáltatók leginkább fejlesztőket kerestek, de a mérnök és könyvelő állások is felkerültek a dobogóra. A profession.hu-ra 35 százalékkal többen regisztráltak az előző évhez képest, legtöbben a területi képviselői, az asszisztensi és az adminisztrátori munkakörökre jelentkeztek. "Az online álláspiac 2013-ra szinte teljesen átvette a korábbi hirdetési formák szerepét a fizikai munkák terén is, a jelentős növekedés azonban emellett a magasabb munkaerőigényt is mutatja" - vélekedett Zsédely Krisztián. Hozzáfűzte: tavaly a napi átlagos hirdetések száma 11 százalékkal nőtt a piac 67 százalékát lefedő Profession.hu felületein. Tavaly az adminisztráció és irodai munka kategóriában volt a legnehezebb elhelyezkedni az extrém túljelentkezés miatt. A gyártás kategória hirdetői ezzel szemben jóval nagyobb arányban növekedtek, mint a jelentkezők, így most mindenkinek nagyobb az esélye itt munkát találni. 2013-ban a legtöbb hirdetést kapott pozíciók a fejlesztő (1793 darab), a mérnök (1599 darab) és a könyvelő (1430 darab) volt. A 2012-ben első helyen szereplő ügyfélszolgálati munkatárs kategória hiába növekedett jelentősen (1293-ról 1420 darabra) tavaly így is a negyedik helyre szorult vissza. 2013 utolsó negyedévében a piac megszokott ütemének megfelelően csökkent az álláspiac aktivitása, de az előző évet így is jelentősen túlszárnyalta: 2012 decemberéhez képest 2013 utolsó hónapjában 50 százalékkal több hirdetés került a rendszerbe. A munkáltatók több mint kétszer annyi állást hirdetnek meg kötelező angol nyelvtudással, mint nyelvtudás nélkül - ezzel szemben az álláskeresők legnagyobb része olyan munkakörökre jelentkezik, amelyekben nem kérnek nyelvet - olvasható a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.