Közélet

Iraki utasszállító gép miatt riasztották a Gripeneket

Iraki utasszállító gép miatt riasztották a Gripeneket

2014. február 25., kedd
Iraki utasszállító gép miatt riasztották a Gripeneket
augu20vizilegiparade04_gripenkotelek_mti_ksz

Egy iraki utasszállító repülőgép rádiókapcsolat nélkül lépett be az ország légterébe kedd kora este, emiatt riasztották a készenlétben lévő Gripeneket - közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel.

A gép már Csehország felett sem kommunikált a légiforgalmi irányítással, ezért a NATO szabályainak megfelelően a cseh, majd a szlovák légierő kísérte végig a gépet saját területük felett. A rádiókapcsolat nélküli, de végig a repülési tervnek megfelelő útvonalon haladó utasszállítót a honvédség két vadászrepülőgépe Berettyóújfalu térségében átadta a román légierő gépeinek. A flightradar24.com radarképe szerint az Iraqi Airways Airbus A321-ese Düsseldorfból az iraki Szuleimáníjába tartott. A pilóták a fedélzeten lévő válasz-jeladó berendezésen keresztül nem jelezték, hogy kommunikációs hibájuk lenne. A légiforgalmi irányítás archív hangfelvételei szerint a HungaroControl irányítói megpróbálták felvenni a géppel a kapcsolatot, de a pilóták nem válaszoltak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.