Közélet

Influenzavírus már van, járvány továbbra sincs még Csongrád megyében

Influenzavírus már van, járvány továbbra sincs még Csongrád megyében

2014. február 20., csütörtök
Influenzavírus már van, járvány továbbra sincs még Csongrád megyében
influenza01_gs

Százezer főre 82 influenzagyanús megbetegedést regisztráltak eddig Szegeden, ami az országos járványküszöb alatt van. Az enyhe februári idő kedvez a vírus terjedésének, viszont többet vagyunk a friss levegőn, és gyakrabban szellőztetünk, ami a járványfolyamatot is gátolja.

Néhány napja átlépte a járványküszöböt a megbetegedések száma, így az Országos Epidemiológiai Központ jelentése szerint Magyarországon

kitört az influenzajárvány

. Megyénket azonban ezidáig kevésbé érintette a betegség a szakemberek szerint. "A figyelőszolgálat legfrissebb eredményei szerint egyelőre nem ütötte meg a járványküszöb alsó határát a megbetegedések száma egyik városunkban sem, így Csongrád megyében egyelőre nem beszélhetünk influenzajárványról" – tudtuk meg

Tombácz Zsuzsanna

megyei tiszti főorvostól. Hivatalosan 100 ezer lakosonként 150 megbetegedés felett mondható járványos előfordulás, Szegeden egyelőre ez a szám 82. Az adat természetesen csak körülbelüli, hiszen az orvosok alig húsz százalékának van jelentési kötelezettsége, ráadásul ezen betegségek mindegyikénél nincs mód a vírus kimutatására, a tünetegyüttesből (magas láz, végtagfájdalom) következtetnek az influenzára. Országos szinten jelen van a H1N1 új típusú, a H3N2 A típusú szezonális vírus, és a B típust is azonosították, így mind a három ismert influenzavírus képviselteti magát. Csongrád megyében két betegnél izoláltak influenza A-vírust, így már megyénkben is jelen van, szerencsére azonban a nagyobb betegséghullám eddig elkerült minket. "Az enyhe tavaszi idő kedvez a vírus terjedésének, de ilyenkor az emberek többet is tartózkodnak a szabad levegőn, gyakrabban nyitják ki az ablakot, hogy kiszellőztessenek. Ezek nem kedveznek a járványfolyamatnak, ami jó hír" - emelte ki a tiszti főorvos. Ingyenes oltóanyagot még lehet kapni a háziorvosoknál és a patikákban is, erre a krónikus betegek, az egészségügyben dolgozók, valamint a 65 év felettiek jogosultak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.