Közélet

SZEGEDma.hu a Parlamentben: Orbán a rezsicsökkentés támogatására szólította a képviselőket + FOTÓK

SZEGEDma.hu a Parlamentben: Orbán a rezsicsökkentés támogatására szólította a képviselőket + FOTÓK

2014. február 3., hétfő
SZEGEDma.hu a Parlamentben: Orbán a rezsicsökkentés támogatására szólította a képviselőket + FOTÓK
parlament20_gs

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a magyar kormány sikeres időszakot tudhat maga mögött, aminek titka a határozott kormányzásban, és a népesség helyzetének javítására törekvő politikai szemléletben keresendő. A paksi atomerőmű fejlesztéséből 13 százalékos költségcsökkentési hatást remél, míg képviselőtársait - párthovatartozástól függetlenül - a rezsicsökkentés támogatására kérte. Portálunk a Parlamentből jelentkezett!

A szegedi sajtót a kormányhivatal invitálta meg a tavaszi ülésszak első napjára. A SZEGEDma.hu különinterjúkat készített B. Nagy László és Bohács Zsolt országgyűlési képviselőkkel is, amelyeket kedd reggel olvashatnak portálunkon.

17.00:

A Klúg Péter iskola diákjai a parlamenti munka megtekintése után a Campona Bevásárló- és Szórakoztatóközpontban található Csodák Palotájában folytatták a napot. Kísérőik megfogalmazása szerint a gyermekek arcán szinte sugárzott, mennyire élvezik a kirándulást. Sokáig el tudtak volna még bolyongani a CsoPa falai között, ráadásul a szórakozáson túl hasznosan is töltötték az időt, miután sok olyan dolgot tapasztalhattak, amiről korábban csak a tanórák keretein belül informálódtak. A csoportnak azonban délután öt óra körül vissza kellett indulnia Szegedre, de így is jellemző a nap során szerzett élmények volumenére, hogy sok diák elaludt a buszon fáradtságában.

Így láttuk, hallottuk az ülést

14.40:

a napirend előtti felszólalásokat követően az interpellációk következtek.

parlament24_gs

14.35:

Orbán Viktor reagált a beszédében elhangzottakat ért támadásokra. Elmondta, mintegy 350 ezer emberen segítettek, akik a devizahitelek okán kerültek bajba. Az államadósság kapcsán sem fogadta el kritikákat, hiszen nem csak magyar, de nemzetközi elemzők is azt mondják, a magyar államadósság csökken. Az Oroszországgal való tárgyalásokat támadó hangokra érdemben nem kívánt reagálni, mert, mint mondta, április hetedike után a most ellenzékben lévő pártok is minden bizonnyal támogatni fogják azokat. Schiffer András szavai kapcsán hozzátette, szó sincs függőségről. Az LMP-és képviselő által említett függőség ma csakis a gáz kapcsán alakulhat ki, márpedig a paksi atomerőm fejlesztése éppen azt igyekszik elősegíteni, hogy Magyarország energiatermelésének nagyobb része érkezzen a nukleáris energiából. Orbán Viktor úgy fogalmazott, ennek előnyei is nyilvánvalóak, az energiatermelésre kiadott költségek 13 százalékkal csökkenhetnek a fejlesztés nyomán. A közfoglalkoztatottságról kifejtette, nem érti, miért támadja az ellenzék rendszeresen azt. Az elmúlt két évtizedben családok ezreinél nőttek fel úgy gyerekek, hogy nem látták reggelente munkába indulni szüleiket. Márpedig ez a minta elengedhetetlen az egészséges világszemlélet kialakulásához.

14.00:

Vona Gábor a külföldi felelőtlenségek csimborazzójának nevezte a kormány Oroszországgal való tárgyalásainak időzítését. Úgy fogalmazott, választásai időszakban elindítani egy ilyen folyamatot alapvetően hibás döntés. Felszólalásában végül az MSZP az ügyben mutatott retorikáját támadta, mondván, Oroszországgal szembeni ellenségeskedésük nem képvisel konzekvens, koncepciózus politikai irányvonalat, hanem csak afféle lári-fári dolog.

13.55:

Az LMP részéről Schiffer András reagált a miniszterelnök beszédére, aki kifejtette, a Bokros Lajos és Gyurcsány Ferenc nevéhez fűződő megszorítási csomagok együttesen sem érnek fel a Matolcsy György döntései által a nép vállára helyezett terhekkel. Kitért rá, a kormány csal a közfoglalkoztatottság adatainak az össznépi foglalkoztatottságra vetített torzításaival. Azt is elmondta, a Fidesz-KDNP kormány az államadósság kezelésének területén úgyszintén felsült, kizárólag a magánnyugdíjpénztárak megtakarításainak elkobzásával tudták enyhíteni a kárt. Úgy fogalmazott, 2008 óta folamatos a forráskivonás a felsőoktatásból, holott Magyarországon ez nem megengedhető. Tragédiának nevezte, hogy a 18-29 éves fiatalok fele ma el akarja hagyni Magyarországot. VÉgezetül kitért rá, az az ország nem mondhatja magát függetlennek, amely energiafüggőségben áll egy másik országgal. Ennek értelmében hibás lépésnek tartja az Oroszországgal köttetett megállapodást.

parlament21_gs

13.40:

A miniszterelnök beszédében összefoglalta a kormány legfontosabb lépéseit az elmúlt időszakra vonatkozóan, majd kitért a legfontosabb jövendőbeli feladatokra. Elmondta, amíg a magyarok összefognak, Magyarországot nem lehet tönkretenni, sőt, közösen építhet fel a nép egy erős országot. Ehhez azonban az kell, ne a körülmények határozzák meg az ország sorsát, szakítani kell a régi világ kishitűségével. Orbán Viktor úgy fogalmazott, a kormány 2010-ben egy történelmi lehetőséget kapott, amiért ezúttal is köszönetet kíván mondani a választópolgároknak, illetve azért, amiért az elmúlt négy év viszontagságai között is támogatták az ország megújítását. Hozzátette, ma már magabiztosan jelenthetik ki a magyarok, hogy az ország jobb állapotban van. Ennek igazolására említette, hogy évtizedek óta először csökkentek a háztartások rezsicsökkentései, továbbá beszédes mutatónak nevezte, hogy még a választások évében sem nő a költségvetési hiány. Mindemellett nő a foglalkoztatottsági arány, ezen belül is a nők és a fiatalok foglalkoztatottsága. A miniszterelnök hozzátette, gazdasági növekedésünket a külföldi elemzők is elismerik. Úgy foglalt állást, a siker titka a határozott kormányzásban, és a népesség helyzetének javítására törekvő politikai szemléletben keresendő. Úgy fogalmazott, ennek köszönhetően tudtak felülemelkedni az elmúlt évek során a pártpolitika útvesztőin, és ebből merítenek erőt a jövő feladataihoz. Úgy fogalmazott, a mai Magyarország egy bátor ország, amely nem retten meg a nehézségektől. Az országnak ismét van jövője, mert stabilan és fenntarthatóan növekszik a gazdaság. Ezt követően Orbán Viktor bővebben is kitért a rezsicsökkentés fontosságára, majd beszéde végén minden képviselőtársától azt kérte, támogassák azt.

13.10:

Kisebb csúszással, de Orbán Viktor napirend előtti beszédével megkezdődik az ülés.

parlament01_gs

12.10:

Késő délelőtt megérkezett a menet a parlamentbe: portálunk képviseletével együtt utazott a szegedi Klúg Péter iskola huszonkét hallássérült diákja is. A gyerekeket a Kormányhivatal munkatársai sorsolták ki azon iskolások közül, akik tavaly novemberben a Hivatalok Napján ellátogattak hozzájuk. Ezzel az utazással szeretnék meghálálni nekik a rendezvényükön való szereplést, a gyermekek pedig nagyon örültek neki, hiszen sokan közülük még soha nem jártak a parlament épületében. Horváth Norbert tagintézmény-vezető úgy nyilatkozott: elsőtől nyolcadik osztályig képviselik az iskolát a gyerekek, velük számos rendezvényen találkozhattunk már (többek között a kormányhivatalban is), ahol különböző jelnyelvi művészeti produkciókkal szórakoztatták a közönséget. A csoport célja, hogy ezzel a tevékenységgel megmutassa az embereknek: a hallássérült - és általában a fogyatékkal élő emberek - is ugyanolyan értékűek, mint bárki más. A csoportot a parlamentben B. Nagy László kormánymegbízott és Bohács Zsolt országgyűlési képviselő fogadta, akik egy-egy süteménnyel is megvendégelték a fiatalokat. Az Országházban tett látogatásuk után a Csodák Palotáját is bebarangolják majd az iskolások. A kiránduláson társukul szegül Weisz Fanni hallássérült modell, szépségkirálynő is.

Korábban írtuk:

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdi meg tavaszi ülésszakát ma az Országgyűlés. Ezt követően a képviselők megválasztják a kommunista diktatúra hatalmi működésének feltárására hivatott Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökét és két tagját, valamint várhatóan napirendre tűzik a rezsicsökkentés folytatását, illetve a paksi erőmű bővítésének tárgyalását is. A nyitóülés mozzanatait portálunk képviselői a helyszínről követik figyelemmel, a napirendi pontok mellett aktuális kérdésekről is kikérjük a politikusok véleményét. Kövesse élő tudósításunkat a Házból!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.