Közélet

Húsz női tagja lenne az új parlamentnek

Húsz női tagja lenne az új parlamentnek

2014. február 21., péntek
Húsz női tagja lenne az új parlamentnek

A Policy Solutions politikai elemző intézet szerint a jelenlegi pártpreferenciák alapján húsz női tagja lenne az új parlamentnek, ami a mostanival lényegében megegyező, mindössze tíz százalékos arányt jelent.

Az intézet az Ipsos legfrissebb, 2014. februári kutatási eredményeit vette alapul számításaihoz. Az elemzésben emlékeztetnek arra, hogy a 2010-ben megválasztott 386 fős Országgyűlésnek 35 képviselőnő a tagja. A Policy Solutions értékelése szerint ez nemzetközi szinten is kirívóan alacsony aránynak számít. Hozzátették: a jelenlegi pártpreferenciák alapján 20 női tagja lenne az új, 2014 tavaszán megválasztandó 199 fős parlamentnek. Ez a jelenlegivel lényegében megegyező, 10 százalékos arányt jelent, ezzel pedig Magyarország sereghajtó lesz a demokratikus országok sorában - írták. A Policy Solutions szerint a Fidesz-KDNP színeiben kilenc-tíz, az Összefogás képviseletében nyolc-kilenc, a Jobbiknál pedig két női képviselő kezdheti meg a munkát áprilistól a parlamentben a jelenlegi adatok alapján. Jelezték, a nyilvánosságra hozott listák alapján a Fidesz-KDNP 14 nőt indít egyéniben és országos listán, az "MSZP-Együtt-PM-DK" 45 politikusnőnek ad esélyt, a Jobbik színeiben pedig 9 női politikusnak van lehetősége mandátumot szerezni. A mandátumszimuláció alapján a 106 egyéni választókörzet közül mindössze hatban nyerne női jelölt, ez az egyéni körzeteknek alig több mint öt százaléka - közölték.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.