Közélet

Hende: Magyarország a tartós növekedés útjára lépett

Hende: Magyarország a tartós növekedés útjára lépett

2014. február 15., szombat
Hende: Magyarország a tartós növekedés útjára lépett

Magyarország 2010 óta az emberek munkájának és áldozatvállalásának köszönhetően nemcsak elkerülte a csődöt, de a tartós növekedés útjára lépett - hangoztatta Hende Csaba honvédelmi miniszter, a térség országgyűlési képviselője szombaton a Vas megyei Vépen, ahol átadta a Galambos Logistic Kft. új 6000 négyzetméter alapterületű raktárcsarnokát.

A gazdasági növekedés a negyedik negyedévben 2,8 százalék, nyolc év óta a legmagasabb, az infláció pedig januárban nulla százalék volt, amire 1970 óta nem volt példa Magyarországon - mondta. Hozzáfűzte: a számok nem hazudnak, a tendenciák egyértelműek, Magyarország kikerült a veszélyzónából, és elindult fölfelé.

Hende Csaba

szerint egyre több olyan nagyvállalat és hozzájuk kötődő kisebb, alapvetően családi vállalkozás jelenti Szombathely és az egész térség gazdasági életének a motorját, mint amilyen a Galambos Trans Kft. és a Galambos Logistic Kft., a Galambos család cégcsoportja, amelyben több mint száz embernek adnak munkát, és a fejlesztésnek köszönhetően további harminc munkahely jöhet létre. Szavai szerint a térség gazdasági fejlődésének az autóipar és a hozzá kapcsolódó olyan szolgáltatóipar a kulcsa. Jól példázza ezt a Galambos Logistic Kft. is, hiszen zömében autóiparral és elektronikai iparral foglalkozó nagy cégek számára végeznek logisztikai és fuvarozási szolgáltatásokat. Hende Csaba szólt arról is, hogy Szombathelyen a legfrissebb adatok szerint mindössze 4, 7 százalékos a munkanélküliség, ami összefügg azzal, hogy az élénkülő gazdaság egyre több munkaerőt szív fel. Hozzáfűzte: egy felmérés szerint Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központba tömörült vállalatok a következő három évben közvetve és közvetlenül összesen mintegy 6000 új munkahelyet kívánnak létrehozni, ami 2016-ra azt eredményezheti, hogy Szombathely közel kerülhet akár a teljes foglalkoztatottsághoz is.

Galambos Tamás

, a Galambos Logistic Kft tulajdonos ügyvezetője elmondta: édesapjuk Galambos Gyula 1991-ben határozta el, hogy nemzetközi szállítmányozással akar foglalkozni, ekkor alapította meg cégük elődjét, egy "kisautós" magánvállalkozást. Az évek során folyamatosan fejlesztettek, bővítették megbízóik körét és az 1990-es évek végére már komoly gépparkjuk és rendelésállományuk volt. Vépi telephelyüket 2006-ban vásárolták meg, amelyet napjainkra pályázati források felhasználásával több lépcsőben modern logisztikai bázissá fejlesztettek. A mostani már a negyedik fázisa volt a fejlesztéseknek, amellyel a Galambos Logistic Kft csaknem megduplázta, 13 500 négyzetméterre bővítette fedett raktározási kapacitását. A 411 millió forint értékű beruházásból 149 millió forint volt a pályázati támogatás. Ennek 85 százalékát az Európai Unió, 15 százalékát pedig a magyar állam adta. A beruházás támogatottsága így 36,43 százalékos volt, a többit a vállalkozás saját forrásaiból finanszírozta. A logisztikai bázison jelenleg egyszerre 16 kamion tud megrakodni, a kamionparkolóban pedig várakozó sofőrök számára korszerű szociális helyiségeket és éttermet is kialakított a cég. A nyilvános cégadatok szerint a Galambos Logistic Kft. nettó árbevétele 2011-ben 545 millió 436 ezer forint, mérleg szerinti eredménye 136 millió 357 ezer forint volt. 2012-ben a nettó árbevétel 662 millió 995 ezer forintra növekedett, a mérleg szerinti eredményük 164 millió 466 ezer forintra nőtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.