Közélet

Gyúlékony a farsangi jelmezek 63 százaléka

Gyúlékony a farsangi jelmezek 63 százaléka

2014. február 26., szerda
Gyúlékony a farsangi jelmezek 63 százaléka

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) által vizsgált farsangi jelmezek és maszkok 63 százaléka gyúlékony, nem felel meg az előírásoknak - tájékoztatta a hatóság sajtószóvivője az MTI-t szerdán.

A vizsgált 27 termékből 17 nem felelt meg a követelményeknek, nem tartalmaztak ugyanis égésgátló anyagot - közölte

Fülöp Zsuzsanna

. Az NFH kezdeményezte, hogy a nem biztonságos maszkokat és jelmezeket vonják ki a kereskedelemből - fűzte hozzá. Emlékeztetett arra, hogy a farsangi bálok, összejövetelek alkalmával rendszeres a nyílt láng, gyertyák, vagy tűzijátékok használata. Ugyanakkor a maszkok és jelmezek jellemzően műanyagból, illetve műszálas anyagból készülnek, amelyek égésgátló adalék nélkül meggyulladhatnak és súlyos égési sérülést okozhatnak. Közlése szerint kivétel nélkül elbuktak a teszten a szőrmét és szőrös anyagot, madártollakat tartalmazó kellékek, és a parókák többsége is gyúlékonynak bizonyult. Ugyanakkor a műanyag álarcok és a textil jelmezek, egy-egy kivételével megfeleltek a laboratóriumi vizsgálaton - közölte a referens.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.