Közélet

Globális nevelés szemléletet tanulhatnak a tanárok

Globális nevelés szemléletet tanulhatnak a tanárok

2014. február 14., péntek
Globális nevelés szemléletet tanulhatnak a tanárok
iskola3

Mintegy másfélszáz hazai oktató részesülhet térítésmentes, a globális szemlélet átadását célzó továbbképzésben március és július között egy uniós projekt keretében.

A programot koordináló Anthropolis Egyesület által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a képzés célja, hogy átadja a globális nevelés szemléletrendszerét a pedagógusok számára, amelynek segítségével tantárgytól függetlenül építhető bele a tanmenetbe a globalizációval kapcsolatos kihívások megbeszélése, átgondolása. Mint kifejtették: a globális nevelés egy oktatási szemlélet, amelynek központi témái közé tartozik a fenntarthatóság, az emberi jogok, a szegénység, a méltányos kereskedelem, az interkulturális párbeszéd és vallási tolerancia, az aktív polgárság és a békére nevelés. A diákokat felelősségvállalásra ösztönzi, és arra, hogy foglalkozzanak a saját identitásuk és életmódjuk kérdéseivel. A mostani program egy többlépcsős nemzetközi tanár-továbbképzési rendszer, amelynek keretében idén március és július között mintegy 150 tanár vehet részt a továbbképzésben. A program első szintje egy egynapos képzésen való részvétellel érhető el. A képzés hozzásegíti a résztvevőket, hogy érzékenységük növekedjen és tudásuk bővüljön egy igazságosabb és fenntarthatóbb Földről szóló szemléletről, hogy gyakorlati példákon keresztül betekintést nyerhessenek a kapcsolódó módszertanba, sikeresen alkalmazhassák a kritikus gondolkodást. A képzésre gyakorló tanárok egyénileg, de akár csoportosan is jelentkezhetnek. Igény esetén a jelentkezés előtt az egyesület munkatársai személyes bemutatót tartanak a képzésről az iskolákban. A program az Európai Unió EuropeAid programjának támogatásával és a Külügyminisztérium NEFE Főosztályának társfinanszírozásával valósul meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.