Közélet

Fidesz: nagyobb védelmet biztosítunk a fogyasztóknak

Fidesz: nagyobb védelmet biztosítunk a fogyasztóknak

2014. február 25., kedd
Fidesz: nagyobb védelmet biztosítunk a fogyasztóknak

Nemcsak a rezsi csökken tovább idén, de a fogyasztókat is még erősebb szabályok védik - mondta keddi sajtótájékoztatóján Zsigó Róbert.

A fogyasztókat védő szabályok ugyan ma már szigorúbbak, a hatóságok és a fogyasztók pedig jóval éberebbek és tudatosabbak lettek, mint korábban, de még mindig sok a panasz, sok a trükk. Ezt tapasztaltuk az elmúlt hetekben megtartott rezsifórumokon – fogalmazott a Fidesz szóvivője, hangsúlyozva, a harmadik rezsicsökkentésről szóló törvénnyel számos fogyasztóvédelmi intézkedés lépett életbe. Ma már erősebb a szolgáltatók fogyasztóvédelmi ellenőrzése és kőkemény bírság sújtja azokat a szolgáltatókat, amelyek jogsértő módon állítanak ki számlát – mutatott rá a szóvivő, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy február 1-jétől kötelező megfelelően képzett fogyasztóvédelmi referenseket alkalmazni a nagyvállalatoknál és a közműszolgáltatóknál. A fogyasztókat segíti az egyszerűbb számlakép is. A szociális intézményekben, például nyugdíjas otthonokban, valamint az önkormányzati vagy szolgálati bérlakásban élőkre is kiterjed a víz- és a szemétszállítási díjak korábbi tíz százalékos csökkentése, náluk ugyanis korábban nem érvényesült a rezsicsökkentés – húzta alá Zsigó Róbert. A kormánypárti politikus arról tájékoztatott, augusztustól a fogyatékossággal élők Braille-írással nyomtatott, úgynevezett „akadálymentes gáz-, illetve villanyszámlát” kaphatnak. Később ugyanezt kell biztosítani a távhő-, a víz- és csatorna, valamint a szemétszállításról szóló számláknál is – tette hozzá Zsigó Róbert. Kitért arra is, a társasházi törvény módosulásának értelmében „szigorúbb felügyeletet biztosítanak a társasházakban való visszaélések visszaszorítására”.

Zsigó Róbert

emlékeztetett a mérőórák leolvasását érintő tavalyi változásokra, amelyeket szintén a fogyasztók védelmében eszközöltek. Aláhúzta, az áram, a gáz, a víziközmű esetén a szolgáltató negyedévente ingyen köteles leolvasni a mérőórát, ha a fogyasztó arra igényt tart, akár este 20 óráig is. Ha elsőre sikertelen az éves leolvasás, akkor köteles második alkalommal is próbálkozni, időpontot egyeztetve a fogyasztóval - mondta a szóvivő. Beszélt arról is, hogy a fogyasztók védelme érdekében rezsipontokat hoztak létre országszerte, amelyek segítséget nyújtanak a számlákkal kapcsolatos panaszok rendezésében, illetve tájékoztatást és tanácsadást nyújtanak az ügyfeleknek. Tavaly óta a nagy társasházakban élők is jóval védettebbek, kevésbé vannak kiszolgáltatva a szolgáltatónak. Nem borulhat sötétségbe egy egész társasház, ha a szolgáltató gondol egyet. Ezt a tavaly elfogadott szociális közműszolgáltatásról szóló törvény módosításával értük el, amely a társasháznál számlatartozás esetén is korlátozza a közös használatú helyiségek villamosenergia-ellátásból történő kikapcsolását – emelte ki Zsigó Róbert. Ehhez kapcsolódóan megjegyezte, ha fogyatékkal élő lakója van egy négyszintesnél magasabb társasháznak, a tartozás ellenére sem maradhat áram nélkül a lépcsőház, a folyosó és a lift. Ugyancsak a fogyasztókat védi az az intézkedés, amellyel szétválasztottuk a számla- és kötbértartozásokat. A módosítás értelmében csak 60 napos számlatartozás esetén lehet kikapcsolni a szolgáltatást, kötbértartozás esetén pedig csak abban az esetben, ha a szolgáltató polgári peres eljárást vagy fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezett – hívta fel a figyelmet a Fidesz szóvivője, aki újdonságnak nevezte, hogy a tartozás rendezése után 24 órán belül vissza kell kapcsolni a szolgáltatásba az ügyfelet. Zsigó Róbert a rezsifórumok szerzett tapasztalatok kapcsán emlékeztetett Rogán Antal frakcióvezető hétfői bejelentésére, miszerint a Fidesz további 3+1, a fogyasztókat védő intézkedéseket kezdeményez. Ezek közé tartozik az alapdíjak csökkentése vagy akár eltörlése, hogy a mérőórák cseréjének költsége a jövőben ne a fogyasztókat terhelje, hogy a mérőórákon jelzett fogyasztás és a számlázás kerüljön szinkronba, illetve, hogy a bekapcsolási díjakat és fejlesztési hozzájárulásokat vizsgálják felül az építési vállalkozók szövetségével való egyeztetést követően – fejtette ki a szóvivő. Mi minden esetben kiállunk a fogyasztók érdekei mellett, megvédjük a fogyasztók érdekeit – jelentette ki Zsigó Róbert.

Forrás:

Fidesz.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.