Közélet

Fidesz: a családokat segítik a közműdíjakra vonatkozó javaslatok

Fidesz: a családokat segítik a közműdíjakra vonatkozó javaslatok

2014. február 24., hétfő
Fidesz: a családokat segítik a közműdíjakra vonatkozó javaslatok

A magyar családok több mint 100 ezer forintot is megtakaríthatnak, ha a kormány elfogadja a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának a közműdíjakra vonatkozó javaslatait - jelentette ki hétfőn sajtótájékoztatóján Rogán Antal.

A Fidesz frakcivezetője felidézte, a rezsicsökkentés folytatása kapcsán az elmúlt egy hónapban országszerte összesen 119 rezsifórumot szerveztek a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselő-jelöltjei és választókerületi elnökei, közel 70 ezer résztvevővel. A rendezvények összegzéseként

Rogán Antal

úgy fogalmazott, „az emberek véleménye szerint a fogyasztáson felül vannak olyan tételek a számlákban és a díjakban, melyekkel a szolgáltatók újabb bőrt próbálnak lehúzni a magyar családokról.” Ezeket meg kell szüntetni – szögezte le a frakcióvezető. Rogán Antal bejelentette, a rezsifórumok tapasztalatait összegezve a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja 3+1 kérdéssel fordult a kormányhoz, amelynek keretében a közműszámlákon szereplő alapdíjak jelentős csökkentésének vagy teljes megszüntetésének vizsgálatát javasolják a kormányzatnak. A Fidesz frakcióvezetője kifejtette, azt is kezdeményezik a kabinetnél, hogy a mérőórák cseréjének költsége a jövőben ne a fogyasztókat terhelje, valamint hogy a mérőórákon jelzett fogyasztás és a számlázás kerüljön szinkronba. A javaslatcsomag része a bekötési, bekapcsolási díjak és fejlesztési hozzájárulások felülvizsgálata az építési vállalkozók szövetségével való egyeztetést követően - informált a kormánypárti honatya. Rogán Antal kitért rá, alapdíjat Magyarországon jelenleg csak a villamosenergia és földgáz szektorban kötelező alkalmazni a jogi szabályozások alapján, a hulladék, a távhő és a vízközmű-szolgáltatók esetében ez csak lehetőség, „ennek ellenére nagyok sok szolgáltató él vele, ráadásul országszerte eltérő mértékben.” Az alapdíjakról szólva a frakcióvezető azt mondta, mindez „nem kis költséget jelent a magyar családoknak.” Mint mondta, a villamosenergia esetében ez 2-3 ezer forintos, a gáznál 10-15 ezer forintos, a távhőnél pedig 57-84 ezer forintos összeget jelent évenként. Egy 72 négyzetméteres, távfűtéses lakás esetében a mindenféle tételek után fizetett alapdíjak összege együttesen elérheti az évi 95-100 ezer forintot is. Ennek felülvizsgálata jelentős mértékű megtakarítást eredményezhet a magyar családok számára – jegyezte meg Rogán Antal. A fogyasztásmérők cseréjét és bekötését illetően Rogán Antal arról beszélt, hogy nagyon eltérőek a díjszabások, de akár 115 ezer forintba is kerülhet egy fogyasztásmérő cseréje. A magyar családok 100 ezer forintot meghaladó mértékben is megtakaríthatnak, ha ezeket a javaslatokat a kormány megvizsgálja és ezekkel kapcsolatban döntéseket hoz. Ha a kormány e téren megoldási javaslatokat tesz és a fogyasztók javára döntéseket hoz, az fájni fog a szolgáltatóknak, de azt gondoljuk, itt az ideje, hogy a lehúzásokat megszüntessük – szögezte le Rogán Antal. Jelezte, ha a kabinet az ügyben a parlament összehívását kérvényezi, mert a rendeletmódosításon felül törvényi változtatásokat tart indokoltnak, a Fidesz képviselőcsoportja támogatni fogja azt.

Forrás:

Fidesz.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.