Közélet

Elfogadták Hódmezővásárhely idei költségvetését

Elfogadták Hódmezővásárhely idei költségvetését

2014. február 7., péntek
Elfogadták Hódmezővásárhely idei költségvetését
varoshaza

A hódmezővásárhelyi közgyűlés 14,5 milliárd forintos főösszeggel, 825 millió forintos többlettel elfogadta az önkormányzat 2014-es költségvetését pénteken.

Az önkormányzat bevételeinek nagysága a kilenc igen szavazattal, négy ellenében elfogadott rendelet szerint – 2,151 milliárd forintos működési többlet és 1,326 milliárd forint felhalmozási hiány mellett – 14,528 milliárd forint lesz. A működési kiadásokat 7 milliárd, a felhalmozási kiadásokat 6,656 milliárd forintra tervezték. Az elsősorban pályázati forrásokból megvalósuló fejlesztések közül a legnagyobb a kishomoki városrész 2,2 milliárd forintos csatornázása, amely több mint hatszáz ingatlant érint. A város továbbra is támogatja a panelépületek energetikai korszerűsítését, és új kezdeményezésként az önkormányzat alapot hoz létre a családi házak hőszigetelésének támogatására. Az adósságkonszolidáció keretében az állam a 45 805 lakosú település önkormányzatától tavaly 15,65 milliárd, idén 6,661 milliárd forint tartozást vállalt, illetve vállal át.

Lázár János

Miniszterelnökséget vezető államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a közgyűlés ülésén hangsúlyozta, a város nemcsak megszabadult minden adósságától, hanem visszanyerte hitelképességét is - bár nem tervezi kölcsön felvételét. Rámutatott, 2013-hoz képest jelentősen nőtt az önkormányzat államtól működésre kapott támogatása. A politikus az önkormányzat dolgozói számára olyan új támogatási rendszer kidolgozását javasolta a közgyűlésnek, amely alapján azok a munkavállalók, akik már legalább öt éve Hódmezővásárhelyen dolgoznak, második vagy harmadik gyermekük születése alkalmából kétmillió forintot kaphatnának.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.