Közélet

Egyre kevesebben tudnak megtakarítani nyugdíjas korukra

Egyre kevesebben tudnak megtakarítani nyugdíjas korukra

2014. február 10., hétfő
Egyre kevesebben tudnak megtakarítani nyugdíjas korukra

Míg 2011-ben a megkérdezettek 40 százaléka tudott nyugdíjas korára megtakarítani, addig tavaly ez az arány 18 százalékra csökkent - mondta Paál Zoltán, a Generali Biztosító személybiztosítási vezérigazgató-helyettese szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Az 1200 fős, reprezentatív mintán végzett felmérés szerint a havi jövedelem 4 százalékát, 5-6 ezer forintot takarítanak meg azok, akik erre képesek. A megkérdezettek 47 százaléka vélte úgy, hogy a nyugdíja nem lesz elég a megélhetésére - ismertette az adatokat a vezérigazgató-helyettes. Kifejtette, az alapvető probléma a trendek szerint az, hogy míg 1980-ban 4 aktív dolgozóra jutott 2 eltartott, addig most 4 aktívra 3 eltartott jut, 2050-ben viszont már 6 nyugdíjast tart majd el 4 aktív. A Generali felmérése szerint a nyugdíjas korukra félretevők 48 százaléka az önkéntes nyugdíjpénztárba utalja a pénzt. Az életbiztosítást választók aránya 25 százalék, bankszámlán köt le pénzt 17 százalékuk, a magán nyugdíjbiztosítóknak pedig 13 százalékuk tagja. Az 50 év feletti megtakarítók aránya jobb az átlagnál, 30 százalékot tesz ki, míg a magasabb jövedelműek 48 százaléka tesz félre nyugdíjas korára. Világprobléma, hogy a nyugdíjasok aránya növekszik és bizonytalan az öregkori ellátásuk - mondta a tájékoztatón Holtzer Péter nyugdíjszakértő, a Nyugdíj és Időskor Kerekasztal korábbi elnöke. A megoldások lehetséges módjairól elmondta: tovább kell dolgozni, fontos a személyes megtakarítás és felértékelődik a foglalkoztatói nyugdíj szerepe is. Jelenleg a nyugdíj az utolsó nettó bér 80-90 százaléka Magyarországon. Ez az évszázad közepére visszaesik 50 százalékra. Ahhoz, hogy maradjon a jelenlegi arány, a munkába állástól a havi bér 10-15 százalékát kell megtakarítani - vázolta a megoldást a szakértő. Miután a nyugdíjcélú életbiztosítás után 20 százalék szja-kedvezmény jár ettől az évtől, várhatóan felértékelődik ez a megtakarítási forma, mivel azonos pozícióba került az önkéntes nyugdíjpénztárral és a nyugdíj-előtakarékossági számlával - vélekedett

Schaub Erika

, a Generali személybiztosítási igazgatója. Aki havi 15 ezer forintot tesz félre életbiztosításban, 7 százalékos vélt hozammal, 20 év múlva 9,9 millió forinthoz jut az adójóváírással együtt - vázolt egy példát az igazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.