Írjon nekünk

Közélet

Botka Szombathelyen ELI-vel támadta a Fideszt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

botka1Botka Szombathelyen az ELI-vel példálózva szidta a Fideszt és a kormányváltást realitásnak tüntette fel, de csak közel 70 százalékos szavazati aktivitás esetén.

Egy szombathelyi lakossági fórumon vendégeskedett polgármesterünk, erről számolt be REGON-partnerünk, az alon.hu. Botka László beszéde elején elmondta, hogy a kampány révén az ország számos pontján megfordult már, de sehol sem azzal fogadták az emberek, hogy Magyarország jobban teljesít. Tapasztalatai szerint a kormányváltást akarók tudják, hogy az összefogás jelöltjére kell voksolniuk. Úgy látja, hiába sulykolja a Fidesz uralta média, hogy a kormánypárt toronymagasan vezeti a népszerűségi listákat, az emberek pontosan tudják, hogy az egykulcsos adóval a nagy többség rosszul járt, a családi pótlék összege négy éve nem emelkedett, s mostanra szinte alig akad olyan család, amely valamelyik tagja ne dolgozna külföldön. Utóbbival kapcsolatban elhangzott: Salgótarján valaha 50 ezer lakosú város volt, most 34 ezren lakják, egész utcák állnak üresen az elvándorlás miatt. Szerinte az emberek csak olyan beruházásokat tudnak felsorolni, amelyekre (függetlenül attól, hogy jobb- vagy baloldali polgármester vezette) 2010 előtt nyert pénzt egy-egy település. Utóbbira hozta fel példának az ELI-t, hangsúlyozva, hogy a nemzetközi viszonylatban is jelentős lézerközpont-beruházást két évig torpedózta a fideszes többségű képviselőtestület, most azt hangoztatják, hogy a szocialisták tönkretették a várost, de a jobboldal épít, hiszen lerakták a lézerközpont alapkövét.

Botka kiemelte: a Fidesz 2010-ben úgy nyert országgyűlési választásokat, hogy nem ígért semmit. Két dolgot mondott: azon kívül, hogy „Gyurcsány, takarodj!”, mindenkinek azt, amit hallani akart. Ám a kétharmadot csak arra használta, hogy bebetonozza a hatalmát. Az alacsony jövedelmű, nehéz helyzetben lévő embereket pedig – akiknek a szavazata nélkül nem rendelkezne alkotmányozó többséggel – minden egyes döntésével még mélyebb nyomorba taszította azzal, hogy kárukra a tehetőseket támogatta.

A politikus szerint reális cél a kormányváltás, de ehhez a választók 65–70 százalékának el kell mennie szavazni. Ha csupán 50–55 százalékos lesz a részvételi arány, akkor Orbán újra győz. Ezzel a Fidesz is tisztában van, hiszen arra játszanak, hogy minél kevesebben szavazzanak. Politikájuk legfőbb logikája, hogy semmisítsd meg az ellenfeled, ne vitatkozz vele. A demokrácia lényege a vita, de a Fidesz semmi olyat nem tesz a kampányban, amiről egy kampánynak, a demokrácia ünnepének szólnia kellene. Programjuk ezúttal sincs, helyette botránypolitizálnak. Minden napra cirkusz – ez az elmúlt két hét mérlege, és ez lesz a következő hat hété is.

Botka szerint az MSZP karakteres baloldali programmal vágott neki a kampánynak.
„Tisztában vagyunk vele, hogy minden választás a jövőről szól. Programunk logikája, hogy a rendszerváltás utáni első 20 évben a szocialista párt 12 évig kormányzott, a legtöbbet tette azért, hogy Magyarország demokrácia és piacgazdaság legyen, s hogy az ország a nyugathoz tartozzon. Ezért kötelességünk, hogy politikánkban folyamatosan ott legyen a rendszerkritika. Nincs hiteltelenebb egy konformista, elégedett szocialista pártánál. 2010-ben nem azért zavartak el bennünk a választópolgárok, mert felépítettük a kapitalizmust, hanem azért, mert úgy tűnt, még szeretjük is. Ráadásul ha egy demokráciában a társadalmi érzékenység és a rendszerkritika nem a baloldalon jelenik meg, akkor megjelenik a legkártékonyabb réteg, a szélsőjobboldal.” Az MSZP programja demokratikus, nyugatos, piacgazdaságbarát, fejlődést, befektetést, gyarapodást segítő, s mélyen elkötelezett az Európai Unió irányába – hangsúlyozta Botka.

Hírzóna

Nyolc törvényjavaslatról tárgyal a parlament

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az Országgyűlés csütörtökön a tavalyi költségvetés zárszámadásának tárgyalásával folytatja munkáját.

Tovább olvasom

Hírzóna

Makón folytatódnak a gazdaság- és turizmusélénkítő fejlesztések

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mondta Farkas Éva Erzsébet polgármester.

Tovább olvasom

Hírzóna

Felfüggesztették a DK-s Varju László mentelmi jogát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A gyanú szerint a politikus a 2018-as országgyűlési választás előtt anyagi juttatást ígért egy függetlenként induló jelöltnek azért, hogy visszalépjen a javára.

Tovább olvasom

Aktuál