Közélet

B. Nagy és Bohács igazolták jelöltségüket a választási irodán

B. Nagy és Bohács igazolták jelöltségüket a választási irodán

2014. február 12., szerda
B. Nagy és Bohács igazolták jelöltségüket a választási irodán
ajanloivek01_gs

Bohács Zsolt és B. Nagy László leadta a szegedi választási irodában az igazolásokat, felhatalmazásokat képviselő-jelöltségükről, hétfőn vehetik majd át az ajánlószelvényeket.

Az új választási törvény megszüntette a kopogtató cédulás rendszert, idén már úgynevezett ajánlóíveken gyűjthetik a képviselőjelöltek az állampolgárok felhatalmazását arra, hogy induljanak az országgyűlési választásokon. Az induláshoz 500 ajánlás kell. A szelvényeket az illetékes választási irodában vehetik fel az indulók, ehhez előbb a jelölő szervezetektől le kell adniuk az igazolást. „A kopogtató cédulák megszűntek, azért vagyunk itt, hogy leadjuk az igazolásokat, a felhatalmazásokat a jelölő szervezetektől, a mi esetünkben a Fidesztől és a KDNP-től a választási irodának, hogy hétfőn, február 17-én a kampány hivatalos indulásakor felvehessük az ajánlóívek. Az állampolgárok a nevük és a lakcímük feltüntetésével tudják ajánlani az adott képviselőjelöltet. Egy íven 8 aláírás lehetséges, és egy állampolgár több indulóra is leadhatja a jelölését. Könnyebb, gyorsabb lesz az ajánlások megszerzése, több képviselőjelölt is tud indulni, színesedik a paletta. Most 14 nap áll rendelkezésre az ajánlatgyűjtésre, azaz március 3-án zárul a procedúra” – mondta el portálunknak a szegedi választási iroda előtt szerdán

Bohács Zsolt

(Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, a 2014-es választáson a szegedi 1-es körzetben induló jelölt. „Egyszerűsödött a választási rendszer egyrészről, hiszen egy forduló alatt eldől majd minden” – ezt már képviselőtársa, a szegedi 2-es körzetben induló

B. Nagy László

tette hozzá kiemelve, hogy egy másik fontos változás az is, hogy nem lesz kampánycsend, egészen április 6-ig lehet kampányolni, csak a szavazókörök 150 méteres körzetében lesz tilos az agitáció. „Sok voksot várunk külföldről is, egyrészről a kint dolgozó állampolgárainktól, másrészről a határon túl élő kettős állampolgárainktól. Ezeknek a szavazatoknak a begyűjtése miatt eredményhirdetés csak április 12-én lehet. Egyes választóurnákat fel sem bontanak április 6-án, hanem megvárják vele a külföldi voksokat is, ezért saccolni sem lesz könnyű az eredményeket. Szavazni lehet külföldön a konzulátuson, követségeken, idehaza aki nem a lakóhelyén akar szavazni annak ezt előre jelezni kell, de van lehetőség mozgó urna kérésére is. Az előző választáson 750 jelölést kellett gyűjteni a választáson indulni kívánó képviselőjelöltnek, ez most 500-ra csökkent, ezért most sokkal több párt, jelölt tud majd indulni, ez a demokrácia szélesedést is jelenti” – emelte ki B. Nagy. Megtudtuk: február 17-én reggel 8 órától lehet átvenni a szelvényeket, a Fidesz-KDNP jelöltjei első körben 400 ívet vesznek fel (ezen 3200 jelölést lehet gyűjteni), melyek mindegyike sorszámozott lesz, amelyiket nem használják fel, azokat is kötelező leadni a választási irodának, amennyiben ennek valamelyik képviselőjelölt nem tenne eleget, ívenként 50 ezer forintos pénzbírságra számíthat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.