Kultúra

Afgán hétköznapok a Móra-múzeumban + FOTÓK

Afgán hétköznapok a Móra-múzeumban + FOTÓK

2014. február 8., szombat
Afgán hétköznapok a Móra-múzeumban + FOTÓK
kiallitas_morra_muzeum12_gs

Tizennégy hónapot töltött el Afganisztánban Paluch Tibor, a Móra Ferenc Múzeum régésze, hogy egy több ezer éves város feltárásában segédkezzen. Kint készült fotóival az ott folyó munkálatok mellett egy emberi arcát is szerette volna megmutatni ennek a forrongó országnak.

Egy nemzetközi expedíció tagjaként a Móra-múzeum egyik munkatársa,

Paluch Tibor

is ellátogatott Afganisztánba, hogy a Mes Aynak nevű település szomszédságában lévő város romjainak feltárásában vegyen részt. A város időszámításunk előtti második századtól létezett körülbelül hétszáz esztendeig, épületei, vízvezetékei, szobrai azonban máig fennmaradtak. A kínai állam megvásárolta a területet abból a célból, hogy rézbányát nyisson rajta, régészeti szemszögből nézve azonban valódi aranybányát jelent a hely, ahol szinte napi szinten bukkannak több ezer éves buddhista tárgyak. A munkálatok így megfeszített tempóban folytak, melynek mozzanatait, illetve a helyszínét is megörökítette fényképezőgépével Paluch Tibor. Fotóin keresztül egy új oldalát is megmutatja az a vidék, melyek a média híradásaiból csak mint háborús zónát ismerhettünk meg. A képekből a Móra-múzeumban válogattak össze egy tárlatot, melyet péntek délután nyitottak meg a nagyközönség előtt.

Háború és béke

A kint dolgozók körülményei azért távolról sem voltak nyugalmasak: a régész eredetileg 2014 április 30-án tért volna vissza, biztonsági okokból azonban korábban kellett befejezniük a munkálatokat. "Május közepén rakétatámadás érte a régészek táborát, melyet követően az afgán kormány úgy döntött, előbb küldi haza az ott dolgozó civileket. Ezt megelőzően is voltak atrocitások, akkor azonban a minket őrző katonák még elhárították a veszélyt - ez volt az első olyan eset, hogy közvetlen veszélybe kerültünk. Szerencsénkre a tábor egy üresen álló részét találták el, így áldozatai nem lettek" - árulta el a szakember. Nem telt el olyan nap, amikor valami különlegességnek számító régészeti tárgy ne került volna elő, melyek nagy része 1500-2000 éves, az európai időszámításhoz viszonyítva a római birodalom császárkorának kortársai. Bár ezen munkálatokba is betekintést nyerhetünk általa, a kiállítás elsődleges célja az afgán mindennapok bemutatása. "A televízióban és újságokban csak az szerepel, hogy ez egy rendkívül veszélyes ország, ami persze igaz is, azonban ott sem csak a háborúzás foglalkoztatja az embereket. Vigyáznak a családjukra, túlélik a hétköznapokat, megpróbálnak a nehéz körülmények ellenére is boldogok lenni" - magyarázta a régész.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.