Közélet

A fehérjék szerepe az egészséges táplálkozásban

A fehérjék szerepe az egészséges táplálkozásban

2014. február 28., péntek
A fehérjék szerepe az egészséges táplálkozásban
lit_szechenyiterv_logo

A mindennapi étkezésben a fehérje gazdag élelmiszerek a táplálékbevitel 20%-át teszi ki. Az állati eredetű fehérjék, azaz a különböző húsok nagy mennyiségű teljes értékű fehérjét tartalmaznak. Ez azt jelenti, hogy ezek a fehérjék az emberi szempontból nélkülözhetetlen aminosavak mindegyikét tartalmazzák, míg a növényi fehérjék ezzel szemben nem teljes értékűek.

A fehérjék az élő sejtek legfontosabb alkotórészei, erre utal a nevük is. A protein elnevezés, mely a görög "protos" szóból származik és jelentése: első, legfontosabb. Építőelemeket szolgáltatnak a különféle szövetek, hormonok, enzimek felépítéséhez. A fehérjéket úgynevezett aminosavak alkotják, melyekből az emberi szervezetben húszféle fordul elő. Ezekből tízet a szervezet maga is elő tud állítani szintézis folytán, a maradék tízet pedig a táplálkozással kell bevinnünk. A teljes értékű fehérjék azok, melyek a szervezet számára megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák az esszenciális aminosavakat, így egyedüli fehérjeforrásként is biztosítani tudják a szervezet aminosav szükségletét. A napi fehérjeszükséglet testsúly kilogrammonként 1-2 g között változik. Mivel szervezetünkben nincsenek fehérje raktárak, ezért az izomzat megtartása érdekében naponta többször kell fehérjét tartalmazó ételeket fogyasztanunk.

A sajtócikk „Az L-IT Szentkorona Akadémia Club komplex egészségfejlesztő programja a Csongrád megyei U7-U13 korosztály számára” című pályázat (Projektazonosító: TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0891) „Az egészséges táplálkozás, illetve energiaegyensúly (táplálkozás és testmozgás egyensúlya) megtartása, és/vagy visszaállítása érdekében kidolgozott programok megvalósítása, melyek eredményesen befolyásolják többek között a megfelelő folyadékfogyasztást, a túlzott só-és energia bevitel csökkentését” témakörében került megjelentetésre.

lit_magyarorszag_megujul_logo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.