Bulvár

A C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása csökkentheti a szélütés esélyét

A C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása csökkentheti a szélütés esélyét

2014. február 18., kedd
A C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása csökkentheti a szélütés esélyét
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

A C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása csökkentheti a szélütés egy ritkább, de veszélyes formája, az agyvérzéses stroke esélyét, a vitaminhiány viszont kockázati tényezőt jelenthet - állapította meg egy francia minikutatás.

A vizsgálat során 65 olyan páciens adatait tanulmányozták, akik agyvérzésen estek át. A kontrolcsoportban 65 egészséges résztvevő volt. A tanulmány eredményeit az Amerikai Ideggyógyászati Akadémia éves gyűlésén fogják bemutatni. A vérzéses stroke akkor jön létre, amikor az agyi artéria megreped és vérzik. Ritkábban - az esetek 15 százalékában - fordul elő, mint az úgynevezett iszkémiás, azaz oxigénhiányos stroke, de veszélyesebb, mert gyakrabban végződik halállal. A vizsgálat során megmérték a részvetők vérének C-vitamin-koncentrációját, hogy kiderítsék, milyen kapcsolat lehet az agyvérzés és a vitamin mennyisége között. Összesen 41 százalékuk vérében átlagos, 45 százalékuknál alacsony volt a C-vitamin szintje, 14 százalékuknál pedig vitaminhiányt állapítottak meg. A stroke-on átesettek vérében általában kevés C-vitamint, az egészséges kontrolcsoportnál normális szintet mértek a kutatók. Az eredmények alapján a magas vérnyomás, az alkoholfogyasztás és a túlsúly mellett a C-vitamin hiányát is a súlyos betegség egyik tünetének kell tekinteni - magyarázta

Stéphane Vannier

, a kutatás vezetője, a rennes-i Pontchaillou Egyetemi Kórház munkatársa. Hozzátette, hogy a C-vitamin valószínűleg segít a vérnyomás szabályozásában, valamint a csontokban, a bőrben és más szövetekben található kollagén nevű fehérje előállításában, ám ezt további kutatásoknak kell tisztázniuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.