Közélet

Több mint 2600 bejelentést kaptak tavaly a honvédségi tűzszerészek

Több mint 2600 bejelentést kaptak tavaly a honvédségi tűzszerészek

2014. január 7., kedd
Több mint 2600 bejelentést kaptak tavaly a honvédségi tűzszerészek

Összesen 2630 bejelentés érkezett tavaly a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének ügyeletére. A legtöbbször Fejér, Pest és Veszprém megyében, valamint Budapesten kellett intézkedniük a tűzszerészeknek. Az esetek több mint 80 százalékában valódi robbanótestet azonosítottak, a többi alkalommal is jellemzően robbanótest-maradványok, például lőszerhüvelyek kerültek elő.

Várkonyi Melinda

, a tűzszerész ezred kommunikációs tisztje az MTI-nek készített összeállításában azt írta, hogy az előző évekhez hasonlóan a múlt év is átlagos volt, mind az előkerült robbanótestek számát, mind területi eloszlásukat tekintve. A legtöbb bejelentést (486) Fejér megyéből kapták. Pest megyében 351, Veszprém megyében 256, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 121, Győr-Moson-Sopron megyében 107 alkalommal hívták a honvédség tűzszerészeit. A fővárosban 191-szer riasztották őket. Tavaly a 2630 bejelentésből 824 volt A kategóriás, vagyis azonnali intézkedést igénylő. Tavaly csaknem 49 ezer robbanótestet, mintegy 16,5 tonnányit semmisítettek meg. A honvédségi tűzszerészek emlékezetes esete volt, amikor az V. kerületben, a Főpolgármesteri Hivatal épületének tetőszerkezetében egy 82 milliméteres szovjet repeszaknagránátot, a Parlament melletti építkezésen pedig egy FAB-100 szovjet légibombát találtak. Márciusban a Várbazár építési területén, a helyszínen kellett megsemmisíteniük egy 82 milliméteres szovjet repeszaknagránátot, majd májusban, ugyancsak a Várbazár területén, egy 50 kilogrammos német bombát hatástalanítottak és szállítottak el az éjjeli órákban. A Rákóczi híd pesti oldalán egy a Dunából kiemelt 250 kilogrammnyi német lőszerutánpótlás-konténerből 26 darab 75 milliméteres repeszgránát és lőszer került elő. Ezek mellett kétszer is nagy területet kellett lezárniuk és kiüríteniük a tűzszerészeknek, mindkét esetben egy-egy 203 milliméteres szovjet betonromboló gránát miatt. A nyáron Székesfehérváron egy óvoda udvarán, novemberben pedig Budapesten, a VIII. kerületi Orczy úton, földmunkák során került elő robbanótest. A Mura folyó holtágának part melletti részén öt nap alatt 124 különböző robbanótestet és több kilogramm gyalogsági lőszert emeltek ki. A Letenye és Hosszúvíz melletti búvármunkák az idén is folytatódnak, hasonlóan a Nádudvar és Nagyiván közötti volt bombavetőtér mentesítéséhez. A Hortobágyi Nemzeti Park területén három héten keresztül tartott a robbanótestek kiemelése, 39 darab 50 kilogrammos bomba, illetve bombamaradvány, öt 120 kilogrammos bomba és egy 270 kilogrammos bomba került elő. Az időjárás függvényében már januárban szeretnék folytatni a munkát, de a terület tűzszerészeti mentesítése valószínűleg egész évben eltart. A kommunikációs tiszt felidézett olyan eseteket is, amikor valaki a megtalált robbanótestet kivitte háza udvaráról a közútra, vagy bevitte egy vödörben a helyi polgármesteri hivatalba. Várkonyi Melinda ismét felhívta a figyelmet arra, hogy "aki robbanótestet vagy annak látszó tárgyat talál, ne nyúljon hozzá, mert veszélyezteti a saját, valamint a környezetében lévők életét". Egy kormányrendelet értelmében mielőbb értesíteni kell a rendőrséget vagy a helyi önkormányzat jegyzőjét, ők teszik meg a bejelentést a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére. Várkonyi Melinda megjegyezte: sok eset bizonyítja, hogy az állampolgárok egyre inkább tisztában vannak a bejelentések rendjével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.