Gazdaság

Tíz százalékkal több új személyautót adhatnak el az idén

Tíz százalékkal több új személyautót adhatnak el az idén

2014. január 7., kedd
Tíz százalékkal több új személyautót adhatnak el az idén

Az idén várhatóan 62 ezer új személyautó talál gazdára, ez 10 százalékkal több a múlt évi eladásnál, de a piac konszolidációjáig még eltelik néhány év - mondta Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) ügyvezető elnöke kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Míg 2007-ben 176 ezer új és 24 ezer használt autót, addig tavaly 56 ezer új és 71 ezer használt kocsit értékesítettek a kereskedők. Az MGE azt javasolja a kormánynak, hogy legfeljebb 13-14 éves autókat lehessen behozni az országba - tette hozzá az ügyvezető elnök. A kishaszonjárművekből 11 500 darab fogyott tavaly, idén 10 százalékkal több kelhet el, így az eladás elérheti a 12 500-at. Az MNB kedvezményes hitele is hozzájárult az eladások emelkedéséhez - tette hozzá

Erdélyi Péter

.

Dér Péter

, az MGE elnökségi tagja a nagyhaszonjárművek piacán idénre 20-25 százalékos csökkenést valószínűsített, amely 3600 új eladást jelent. Ennek oka az, hogy tavaly 20 százalékkal bővült ez a piac, mivel az Euro 6-os motorokra való átállás miatt sok fuvarozó előre hozta a vásárlást. Ebben a szegmensben az a gond, hogy az eladás 85 százaléka 16 tonna feletti nyerges vontató. Ezeket pedig nem Magyarországon szervizelik - tette hozzá Dér Péter. A motorkerékpár-piac a 2004-es 12 ezres eladás 15 százalékára esett vissza, idén 10 százalékos növekedéssel 2100 motor eladása várható. Annak ellenére, hogy 2012 tavasza óta a B-kategóriás jogosítvánnyal már vezethető a 125 köbcentis motorkerékpár, az eladás nem növekedett. Ezt nem utolsó sorban a magas adótehernek tudta be

Szloboda Tamás

, az MGE elnökségi tagja. Egy új, 125 köbcentiméteres, munkába járásra használt motor regisztrációs adója 95 ezer forint, ez több, mint egy 4 milliós hobbi motorkerékpáré. Az MGE 20 ezer forintos regisztrációs adót látna reálisnak - tette hozzá az elnökségi tag, aki szorgalmazta az 50 köbcentiméteres segédmotorok regisztrációját is.

Knezsik István

, az Autós Nagykoalició elnöke arról számolt be, hogy a szakmai szervezet továbbra is jelentős erőfeszítést tesz a legálisan működő javító szakma versenyképességének a megteremtéséért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.