Kultúra

Sándor János rendezései a Somogyi-könyvtárban

Sándor János rendezései a Somogyi-könyvtárban

2014. január 29., szerda
Sándor János rendezései a Somogyi-könyvtárban
Hubay Miklós

Sándor János rendezővel, Király Leventével, Fekete Gizivel, Szabó Gabivel, és Borovics Tamással, vagyis Hubay Miklós Ők tudják mi a szerelem és az Antipygmalion főszereplőivel találkozhatnak a színház szerelemesei február 5-én a Somogyi-könyvtárban.

Spiró György

eképpen írt az Ők tudják, mi a szerelem című darabról: „Hubay legjobb drámája az 1959-es egyfelvonásos: az Ők tudják, mi a szerelem. Egyetlen mondat sincs, amely fölösleges rátét lenne. Nincs olyan dialógus, amelyben akár egyetlen szó ne lenne a helyén, amelyből egyetlen vesszőt húzni lehetne. A jól megcsinált darab a maga tiszta – s ezúttal feddhetetlen – lényegében áll előttünk, talán mert az anakronisztikus szenvedély magát a polgári létet relativizálja. A polgári dráma legjobb magyar darabja ez a mű, még éppen a polgári formán belül, azt csak majdnem szétfeszítve.” Szerda 16 óra 30 perctől a színház szerelmesei az alkotóktól hallgatják a posztromantikus drámajáték nem hátköznapi, ugyanakkor mindennapi történetét. Az Antipygmalion szerint Bulcsú (

Borovics Tamás

) szobrászművész. Hiányos öltözetű barátnőjét, Noa-Noát rajzolgatja látható gyönyörűséggel, mikor becsönget a volt felesége, Lívia (

Szabó Gabi

). Bulcsú nem akar különösebb bonyodalmat, ezért úgy dönt, hogy ráterít egy lepedőt és körbekötözi a fiatal teremtést, mintha csak egy készülő szobor lenne. Természetesen próbálja rávenni Líviát, hogy menjek el otthonról egy kávézóba esetleg étterembe, de az asszony a konyha felé veszi az irányt és nekilát főzni. Közben féltékeny lesz a letakart szoborra, hisz annak idején az ő alakját formázta meg a férje. Azt állítja, hogy Bulcsú mindig jobban szereti a szobrot, mint annak modelljét. Legszívesebben ezt is szétverné egy kalapáccsal. Üzleti ajánlattal áll elő: ismét kezelésbe venné a férjét – üzleti és egyéb tekintetben is – arra hivatkozva, hogy a művészettörténelemben mindig is jobban érvényesültek a monogám festők. Bulcsú hajlik is az ajánlatra, ám ekkor váratlan fordulat történik: mikor az eddig titkolt harmadik felet is bevonnák a tervbe, döbbenten látják, hogy Noa-Noa szoborrá változott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.