Közélet

Az MSZP nélkül zajlott, döntés nélkül zárult a rendkívüli közgyűlés (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Az MSZP nélkül zajlott, döntés nélkül zárult a rendkívüli közgyűlés (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2014. január 3., péntek
Az MSZP nélkül zajlott, döntés nélkül zárult a rendkívüli közgyűlés (FRISSÍTVE) + FOTÓK
kozgyules11_gs

Egyetlen pont szerepelt az egyébként el sem fogadott napirenden: jogértelmezési vita után végül nem szavaztak. A Fidesz-KDNP szerint súlyos törvénysértés történt.

Együtt Szeged is bírálja a Fidesz-KDNP frakció lépését

Az Együtt Szeged Frakció nevében Nagy Sándor önkormányzati képviselő is adott ki közleményt a pénteki rendkívüli közgyűlésről.

„A január 2-i közgyűlésen az Együtt Szeged Frakció tagjai sem vettek részt, és az események utólag is minket igazoltak: a Fidesz képviselői a saját maguk által előidézett helyzettel nem tudnak mit kezdeni. A Jobbikkal közösen a városi cégek nyakába ültetett vezetők a sokadik esetben hoznak a város érdekeit sértő döntést, amihez a Közgyűlésben a Fidesz és a Jobbik képviselői rendszeresen támogatásukat biztosították. A mai napon a szegediek ismét láthatták, hogy a legsúlyosabb ügyek is egyetlen fideszes szavazaton múlhatnak, és ha Fidesz a Jobbikkal nem tudja biztosítani a szavazattöbbséget, akkor mondvacsinált ürüggyel meghiúsítják magát az ülést is, ahogy az már a múltban többször is előfordult. Az Együtt Szeged képviselői helyesen döntöttek, hogy nem kívántak részt venni a fideszes mutyizás legitimálásában és a Közgyűlés tekintélyének további rombolásában. A szegediek számára a mai nap ismét bizonyította, hogy a Fidesz és a Jobbik nem a város fejlődéséhez, hanem szűk magánérdekek érvényesítéséhez adja a szavazatait” - áll a sajtónyilatkozatban.

Az alpolgármester szerint hamis a Fidesz jogértelmezése

Solymos László MSZP-s alpolgármester is kiadott egy közleményt a pénteki rendkívüli közgyűlés kapcsán.

„A Fidesz a közgyűlés mai ülésén nem tudta elérni célját, hogy egy újabb mutyigyanús ügyet megszavazzon a testület, ezért most a tervezett ingatlan panamáról próbálják elterelni a figyelmet mindenféle mondvacsinált indokkal. A tény akkor is tény. A Fidesz egy olyan ingatlancseréhez akart immár sokadjára hozzájárulni, amely kárt okozna a városnak és nem áll az önkormányzat érdekében. Mindezt feltehetőleg azért, hogy az IKV-nál évi 35 millió forintos jövedelmet szedő – a Fidesz-Jobbik kinevezett vezérigazgató által megbízott - ügyvéd és családja folytathassa a Széchenyi téri palota felvásárlását. Ez az igazi ügy, amely már a Fidesz egyes képviselőinek is kínos és erről próbálják hamis jogértelmezéssel elterelni a figyelmet, amit az mutat a legjobban, hogy csak a napirendi vita és egy számukra kedvezőtlen, az ingatlancserét megakadályozó szavazási eredmény után hagyták el a termet, határozatképtelenné téve az ülést” - írja Solymos László.

A Fidesz-KDNP nem asszisztál az MSZP és a jegyző lépéséhez

A közgyűlési ülést követően sajtóközleményben reagált a történtekre a Fidesz-KDNP frakció. Azt írják, súlyos törvénysértéseket követett el a jegyző és az MSZP. A nyilatkozat alább olvasható.

„Megsértette a vonatkozó jogszabályokat és súlyos mértékben törvényt sértett a mai 'közgyűlésen' az MSZP és a város címzetes főjegyzője. A bukott baloldal embere, Botka László a mai napra hívta össze Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlését. Az ülésen az azt összehívó polgármester, valamint frakciója, az MSZP nem vett részt. Ez mindent elmond a demokráciához fűződő viszonyukról. Botka László lenézi, és politikai karrierjéhez ugródeszkának tekinti a szegedieket. A mai „közgyűlésen” súlyos törvénysértések történtek, melyek miatt a Fidesz-KDNP frakció úgy döntött, hogy nem vesz részt azon. Az ülést levezető MSZP-s alpolgármester nem bocsátotta szavazásra az ülés napirendjét, valamint nem választott jegyzőkönyv-hitelesítőket sem. Ezek hiányában szabályos közgyűlés nem tartható. Mindezek ellenére – Dr. Mózes Ervin címzetes főjegyző asszisztálása mellett - az ülés levezetését megkezdte Dr. Solymos László MSZP-s alpolgármester. A főjegyző a tárgyalt napirendi pontnál a Magyarország helyi önkormányzatiról szóló törvény szándékos félremagyarázásával igyekezett ellehetetleníteni az ügy érdemi tárgyalását. A Fidesz-KDNP frakciója többször felhívta a főjegyző és az MSZP-s alpolgármester figyelmét a törvények betartására, akik többszöri felszólításra sem fejezték be törvénysértő magatartásukat. Tekintettel arra, hogy a vonatkozó törvényeket durván megsértette és az alapvető demokratikus szabályokat sem tartotta be az MSZP és a főjegyző, a Fidesz-KDNP frakciója elhagyta az üléstermet. Mivel a testület nem szavazott a napirendjéről, a mai esemény nem minősül közgyűlésnek” - áll a kommünikében.

Mózes Ervin szerint "formailag rendben volt" az ülés

09.40:

Egy biztos: az ülésen nem szavaztak, nem szavaztattak a napirendről. Mózes Ervin a SZEGEDma.hu érdeklődésére elmondta: "formailag rendben volt az ülés, hiszen bár nem fogadtak el napirendet, azt ismerték a képviselők, és meg is nyitották a vitát a napirenden szereplő ügyről". Álláspontja: a vagyongazdálkodási bizottság korábbi döntése továbbra is fel van függesztve, mert nem született azzal ellentétes értelmű határozat.

09.32:

Jöhet a szavazás. Mégse: a Fidesz-KDNP kikapcsolta a gépet Juhász Gyula kivételével. 4 fő van jelen (Solymos, Rácz, Szentistványi, Juhász). Határozatképtelen a közgyűlés... Solymos László berekeszti az ülést! Itt a vége.

09.31:

Újra Mózes Ervin: megismételt döntés esetében minden indítványról minősített többséggel kell dönteni az önkormányzati törvény értelmében.

09.30:

Bohács Zsolt kéri, a jogi bizottság döntése alapján a december 20-i közgyűlésre érkezett előterjesztésről szavazzanak, ne Botka László javaslatáról. A módosítót pedig egyszerű többséggel el lehet fogadni. Véleménye szerint a szocialisták és a jegyző lejáratják a közgyűlés méltóságát. Solymos László válasza: maga az ügy járatja le a testület tekintélyét...

09.27:

Solymos László az eredeti előterjesztésről kíván szavaztatni. Szentistványi István kéri, ismertessék a határozati javaslat szövegét.

09.25:

Gyimesi László (Fidesz-KDNP) szerint sem kell minősített többség, hogy egy módosító javaslat bekerüljön az anyagba, azaz téves a jegyző jogi álláspontja. Mózes Ervint nem sikerül meggyőzni.

kozgyules15_gs

09.23:

A jogi bizottság módosítójára 13 igen, 2 nem és 1 tartózkodás érkezik. Bohács Zsolt frakcióvezető szerint nem kell minősített többség a módosító elfogadásához. Mózes Ervin szerint igen. Vita az önkormányzati törvény értelmezéséről...

09.23:

Következhet a határozat. Érvényben marad-e a vagyongazdálkodási bizottság döntése? Mózes Ervin címzetes főjegyző ismerteti a jogi helyzetet: egy cserehelyiség bérbeadásáról van szó, minősített többséggel kell dönteni, bármilyen vonatkozásban, bármilyen tartalommal. Ha nincs minősített többség, nincs ma döntés.

09.20:

Újra Szentistványi István, aki megismétli, ha az alpolgármester szerint "mutyigyanús" az ügy, itt lehetnének a szocialisták, hogy visszafordítsák a történetet.

09.18:

Szentistványi István (LMP) arról beszél, decemberben az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója a polgármesteri aggályokat összefoglaló előterjesztést nyújtott be. Nem tudja értelmezni, a Fidesz miért szavazott ez ellen decemberben, s nem érti, most is mire készülnek. Ugyanakkor sportszerűtlennek és kontraproduktívnak tartja a szocialisták és a polgármester távolmaradását. Megemlíti, a jogi bizottságban reggel született egy fideszes módosító javaslat.

kozgyules05_gs

09.15:

Solymos László válasza: a Széchenyi téri ingatlan ügyében az IKV okoz kárt a városnak, mert elutasított egy magasabb bérleti díjat kínáló jelentkezőt.

09.14:

Nagy Ferenc jelzi, többször elmondta már a valóságot azzal szemben, amit a szocialista városvezetők állítanak. Februárban készült el az értékbecslés, nem később. Írásbeli megkeresés pedig a Kölcsey utcai ingatlannak kapcsolatban korábban nem érkezett a céghez. Hét éve áll üresen, "a kutyának nem kellett", az IKV szeretné azt végre értékesíteni. A városháza által javasolt pályázati feltételek irreálisak, nem véletlen, hogy sikertelenek az ingatlanpályáztatások. Az IKV ennek ellenére igyekszik hasznosítani a bérleményeit a város érdekében. Összeesküvés-elméletekkel pedig nem kíván foglalkozni, csak a szakmai munkával. Az IKV több millió forintos bevételtől esett el az utóbbi időszakban a Kölcsey utcai ingatlan kapcsán - fejezi be.

09.11:

Megnyitja a vitát. Nagy Ferenc, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója szól hozzá.

09.08:

Solymos László ismerteti a napirendet, mielőtt egyébként elfogadták volna azt... Kijelenti, a jobboldali többségű vagyongazdálkodási bizottság segítségével az IKV Zrt. egy Széchenyi téri ingatlan kiürítésére törekszik, hogy átjátssza azt a cég ügyvédje családjának. Állítja, a kiköltöztetni szánt vállalkozásnak korábban nem volt szándéka elhagyni a helyiséget. Később beszélték rá a Kölcsey utcai cserehelyiségre, ám hozzáteszi, az értékbecslés csak azt követően készült, miután a bérlő elfogadta a Kölcsey utcai bérleményt. Furcsállja a Széchenyi téri ingatlanra megállapított értéket is, szerinte ezt alulbecsülték.

09.07:

Haág Zalán is boldog új esztendőt kíván a szegedieknek, akárcsak Solymos László. Nehezményezi, hogy a polgármester és a szocialisták nem vesznek részt az ülésen.

09.05:

15 fő van jelen, így határozatképes a közgyűlés - jelenti be Solymos László. Bejelenti, új képviselőt delegált a Jobbik, Rácz Tibor esküt tehet.

09.00:

Solymos László alpolgármester érkezik a pulpitusra. Póda Jenő hiányzik egyelőre a Fidesz-KDNP-ből.

kozgyules03_gs

08.55:

Továbbra sincs biztos információ, meglesz-e a határozatképesség. A Fidesz-KDNP frakciójának tagjai érkeznek, a szocialisták távol maradnak. Nem tudni az Együtt Szeged Frakcióról. Befutott viszont az LMP-s Szentistványi István, így ha teljes a jobboldal, akkor vele együtt összejöhet a 15 fő.

Az MSZP nem kér belőle

08.50:

A közgyűlés MSZP-frakciója közleményben jelezte, távol marad az üléstől. Kérdés így, meglesz-e a határozatképesség... (Az is kérdés, a Nagy Sándor korábbi alpolgármester nevével fémjelezett Együtt Szeged Frakció az MSZP-hez hasonlóan tesz-e...) "A Fidesz országgyűlési és önkormányzati képviselői 4 év alatt sem voltak képesek Szeged fejlődését szolgáló új beruházást, munkahelyeket teremtő újabb befektetőket városunkba hozni. Amiben következetesek: klientúrájuk helyzetbe hozása érdekében gátlástalanul tolják félre az önkormányzat érdekeit, az önkormányzati cégeknél a fideszes-jobbikos támogatással ellehetetlenítik a jogszerű és ésszerű működés átláthatóságát, a visszaélések megakadályozását. Sosem látott mértékű, indokolatlan, milliós megbízási szerződések jöttek létre közpénzből. Most pedig az IKV-val köttetnének olyan bérleti megállapodást egy ismerős javára, amely álláspontunk szerint súlyosan ellentétes az önkormányzat érdekével. A városunk közössége mellett elkötelezett képviselőkként nem vállalhatunk semmilyen szerepet egy újabb elfogadhatatlan ügyletről szóló döntésben. Ezért az ezt tárgyaló rendkívüli üléstől távol maradunk, és a jobboldali képviselőknek is őszintén figyelmébe ajánljuk: gondolják meg még egyszer, hogy részt vesznek-e ebben a döntésben" - áll

Kozma József

MSZP-s frakcióvezető nyilatkozatában.

08.27:

A Fidesz-KDNP-s Mihálffy Béla volt a legfrissebb!

08.25:

Köszöntünk mindenkit a városháza díszterméből, boldog új esztendőt kívánva a helyi közélet iránt érdeklődő olvasóknak! Korán kezdenek idén a képviselők, a polgármester ugyanis egy témakörben rendkívüli közgyűlést hívott össze. Nem várható hosszú ülés, ettől függetlenül mi mindenről beszámolunk. Egyelőre csendes az ülésterem, a technikai feltételek már készen állnak, a politikusok még nem érkeztek meg.

Korai kezdés új képviselővel

Rendkívüli közgyűlést hívott össze január 3-án reggel 9 órára Botka László, Szeged polgármestere. Az új esztendő első ülésén egyetlen napirendi pontot tárgyalnak a képviselők, egy olyan határozatot fogadhatnak el újra, melyet a szocialista városvezető korábban nem írt alá. Ha a jobboldali többség megerősíti döntését, akkor a polgármesternek ezúttal már nincs vétójoga. Leteheti az esküt Rácz Tibor, a Jobbik új önkormányzati képviselője is.

Pengeváltások az MSZP-s városvezetés és az IKV között

Miről is van szó pontosan? A középpontban egy Széchenyi téri és Kölcsey utcai IKV-s bérlemény cseréje. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a vagyongazdálkodási bizottság munkáját tavaly nyár óta kritizálja Solymos László MSZP-s alpolgármester, szerinte a testület döntéseivel egy Széchenyi téri palota szisztematikus átjátszásában vállal szerepet. A Széchenyi tér 2/A szám alatti 255 négyzetméteres üzlethelyiség bérlője a Kölcsey utca 10. szám alatt egy 350 négyzetméter alapterületű üzletet szeretett volna, illetve szeretne bérelni. Solymos többször állította, a Széchenyi téri IKV-s épületet az önkormányzati cég ügyvédje közeli hozzátartozóinak akarják kijátszani. Az IKV Zrt. értékbecslője egyébként a Széchenyi téri helyiség bérleti jogának ellenértékét 14 millió 180 ezer, a Kölcsey utcai helyiségét pedig 14 millió 400 ezer forintban állapította meg. A Kölcsey utcai helyiség bérleti díját havi 533 ezer forintban határozták meg. Mivel a két ingatlan közötti 100 négyzetméteres méretkülönbség miatt csak 220 ezer forintot kellett volna fizetnie a bérlőnek, Botka László még júliusban felfüggesztette a bizottság határozatát, mert álláspontja értelmében az (például "az indokolatlanul alacsonyan megállapított értékkülönbség miatt") súlyosan sérti az önkormányzat érdekeit. Az IKV Zrt. első embere nyílt levélben reagált a szocialista politikus vádaskodásaira, intézkedéseire. Nagy Ferenc elnök-vezérigazgató leszögezte, hét éve üresen álló ingatlant bérelne a bérlő a Kölcsey utcában, kétszer annyi bérleti díjért, mint amit eddig fizetett. “Ezt a vagyongazdálkodási bizottsági döntést megvétózta Botka polgármester úr, mely jó példa a polgármester és az alpolgármester ingatlangazdálkodásunkat gátló, akadályozó magatartására” – írta Nagy Ferenc. Botka László a jelen előterjesztésből is arról ír, hogy az önkormányzat érdekeit sértette a bizottsági határozat. Az ügy a szeptember 20-i közgyűlés napirendi pontjai között is szerepelt, ám akkor nem tárgyalta a közgyűlés. Ezután Nagy Ferenc készített előterjesztést a december 20-i közgyűlésre, amiben megismételte a polgármester szeptemberi, felfüggesztésről szóló döntését az indoklással és azzal a határozattal, hogy ennek értelmében a közgyűlés megsemmisíti a vagyongazdálkodási bizottság júliusi döntését. A Fidesz azonban ezt nem szavazta meg, azaz érvényben maradt volna a cseréről szóló bizottsági határozat, ám a polgármester azonnal jelezte, nem írja alá, mert önkormányzati érdekekbe ütközőnek találja. Így jutottunk el a mai rendkívüli közgyűlésig...

3,5 millió forint kár érte a várost?

„Nem értem, miként kerülhet ez az ügy a közgyűlés elé immár a sokadik alkalommal” – reagált a történtekre a SZEGEDma.hu-nak a Fidesz szegedi elnöke. Gyimesi László emlékeztetett, mivel készültek szakértői vélemények, az abban leírtakat kell figyelembe venni, nem a közgyűlés feladata az ingatlanok értékbecslése. Hozzátette, amennyiben ezek nem voltak megfelelőek, akkor az törvénysértésnek minősül, s ez megint csak nem közgyűlési hatáskör, hanem a bíróságra tartozik. “Egy dolog viszont tényként állítható, a polgármesteri huzavona miatt eddig 3,5 millió forint kár érte a várost” – szögezte le az önkormányzati képviselő, utalván arra, hogy továbbra is üresen áll a Kölcsey utcai ingatlan...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.