Közélet

Régi ezrest kapott olvasónk – már csak Pesten váltják be

Régi ezrest kapott olvasónk – már csak Pesten váltják be

2014. január 12., vasárnap
Régi ezrest kapott olvasónk – már csak Pesten váltják be
penz02_gs

Több mint hat éve vonták be a fémcsík nélküli 1000 forintos bankjegyet, olvasónkhoz mégis került egy a múlt héten. Több boltban is próbát tett a bankóval, a pénztárosok sehol sem fogadták el, de az MNB még 2027. augusztus végéig beváltja a forgalomból kivont papírpénzt.

Érdemes figyelmesnek lenni, amikor papírpénzeket adnak nekünk vissza egy boltban, a SZEGEDma.hu egyik olvasója egy 2007. augusztus végén bevont, fémcsík nélküli 1000 forintos bankjegyet kapott a múlt héten. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2006. április 10-én bocsátotta ki az új, korszerű biztonsági elemekkel ellátott ezrest, melyen hullámos vonalú, hologram hatású fémcsíkkal, továbbá gyöngyház színű, úgynevezett irizáló nyomattal van ellátva.

penz03_gs

A már bevont bankjegyek átváltási határideje valamennyi bankjegy esetében a bevonástól számított 20 év, így azoknak sem kell aggódniuk, akiknek például Ady Endre portréjával ellátott 500 forintos maradt a nyakán, netán papír kétszázassal rendelkeznek. Előbbit 2019 szeptemberéig, míg utóbbi bankót 2029-ig lehet beváltani a Magyar Nemzeti Bankban. A fémcsík nélküli ezer forintos bankjegyet pedig 2027 augusztus végéig cserélik.

penz01_gs

A jegybanknál arról tájékoztattak, hogy már csak Budapesten van mód személyesen a bankó cseréjére, de ha levélben eljuttatják levelezési címükre (Magyar Nemzeti Bank, 1850 Budapest), akkor is kifizetik a bevonás alatti bankjegyért ellenérték. Arra is felhívták a figyelmet, hogy értéklevélben érdemes feladni a pénzt az MNB-nek, így biztosított, hogy megérkezik a címre, és a postai út mellett kérés esetén át is utalják a megadott számlaszámra az ellenértéket. Ez esetben az ügyfél annyit „bukik”, amennyiben az értéklevél feladása kerül.

További információkat az MNB oldalán olvashat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.