Kultúra

Péntektől látogatható a szikáncsi aranylelet Vásárhelyen

Péntektől látogatható a szikáncsi aranylelet Vásárhelyen

2014. január 30., csütörtök
Péntektől látogatható a szikáncsi aranylelet Vásárhelyen
Szikancs_aranyak_behelyezes

A szikáncsi aranykincsről nyíló kiállítás egy különösen érdekes és izgalmas korszakba, Isten ostorának azaz Attila uralkodásának idejébe vezeti a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumba ellátogatókat. 1963 őszén a pulykáit legeltető Jozó Erzsébet közel ezerötszáz solidusból álló, mintegy hat és fél kiló súlyú aranykincsre lelt Hódmezővásárhely határában. Január 31-én a Tornyai János Múzeumban kiállítás nyílik a különleges értékű római kori pénzleletből.

"Ahhoz a tanyához menjenek, amelyiknél a legtöbb pulyka van" - irányították a környékbeliek a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettesét és munkatársát a „befőttesüvegnyi arany" megtalálásának helyszínére, a hódmezővásárhelyi határ délkeleti részén, a szikáncsi tanyavilágba. A történet 1963. október 21-én kezdődött, amikor

Józó Erzsébet

a friss szántásban pulykái legeltetése közben, ostorának nyelével a földet turkálva néhány „apró, sáros, sárga érmét” talált. A Tornyai János Múzeumban január utolsó napján nyíló kamaratárlat egyrészt felidézi az éremlelet előkerülésének izgalmas történetét, másrészt köszönetnyilvánítás a páratlan leletről a nemzeti múzeumnak hírt adó Józó Erzsébetnek, családtagjainak, valamint a pénzegyüttest összegyűjtő és feltáró szakembereknek.

Szikancsi_aranylelet_feltarasa_1963

A lelet bejelentésének köszönhetően - az először a vásárhelyi Óra-Ékszer boltban bemutatott különleges finomságú arany solidusokra az eladó azt mondta, hogy „sárgarezet nem vesznek” - kerülhetett sor a lelőhelyen a régészeti munkálatok elvégzésére. Az aranypénzek előkerülésének helyén végzett leletmentésen a szakemberek beazonosították az elrejtés helyét és közel 300 darab újabb érmét találtak, valamint hosszas utánajárással összegyűjtötték az elajándékozott aranyakat. Mindemellett a hatvanas években a hazai régészeti kutatásban jelentős újításnak számító, apró tárgyak észlelésére is alkalmas fémkereső műszeres vizsgálat további solidusokat tárt fel. A régészek olyan alapos munkát végeztek, hogy még arról is meggyőződtek, hogy „a legelésző pulykák nem szedegettek az aranyból.” Az érdeklődő nagyközönség január 31-én 17 órától tekintheti meg a szántásból előkerült kincs legszebb darabjait: több mint félszáz színarany, verdefényes solidust, melyek finomsága 23 karát feletti. A pénteki napon a Tornyai János Múzeum hosszabbított nyitva tartással és kedvezményes, 300 forintos jegyárral várja az "aranyra áhítozó" látogatókat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.