Közélet

Orbán: tíz éve először nőtt a fiatalok foglalkoztatottsága

Orbán: tíz éve először nőtt a fiatalok foglalkoztatottsága

2014. január 27., hétfő
Orbán: tíz éve először nőtt a fiatalok foglalkoztatottsága
Balog Zoltán; Orbán Viktor; Hoffmann Rózsa

Tíz év óta először nőtt a fiatalok foglalkoztatottsága - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országházban.

A kormányfő a tavalyi nemzetközi diákolimpiákon eredményesen szereplő magyar diákok és tanáraik tiszteletére rendezett ünnepségen mondta ezt, ahol kitüntetéseket adott át. Beszédében a miniszterelnök kiemelte, a nemzetközi diákolimpiákon elért magyar sikerek azt bizonyítják, hogy a sokszor lesajnált magyar oktatási rendszer még mindig képes lépést tartani a világ élvonalával. Ugyanakkor éppen a diákolimpiákon sikereket elérő tanulók példáját nevezte a legerősebb érvnek arra, hogy "ha eredményt és sikert akarsz, nem hagyatkozhatsz az unott napi rutinra". Minden nemzedék legalább egyszer, "már ha hagyták", nyakába vette a világot, tanult, dolgozott, lehúzta a diák- és inaséveit külföldön, majd feltette magának a kérdést: van-e értelme hazajönni, hazahozni a kint szerzett tudást. "Én hazajöttem, de éppen azt a célt tűztem ki magam elé, hogy Magyarországot, ha törik, ha szakad, olyan országgá tegyük, ahová haza lehet jönni, (...) sőt ahová érdemes is hazajönni" - fejtette ki

Orbán Viktor

. Kormánya is azért dolgozik - folytatta, utalva

Széchenyi István

szavaira -, hogy "magyarnak lenni ne csak felemelő érzés, de kifizetődő dolog is legyen a következő évtizedekben", találjon lehetőséget Magyarországon minden fiatal. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy embert próbáló kihívás egy "lerongyolódott és kifosztott országot" a lehetőségek földjévé tenni. Az első lépések azonban már megszülettek - mondta, kiemelve ezek közül, s biztatónak is nevezve egyúttal, hogy "tíz éve nem volt olyan, hogy a fiatalok és a nők foglalkoztatottsága Magyarországon nőtt volna". Az ország előnyére változott, kiáll magáért, megvívja a vitákat, ha kell, összefog, és cselekszik - jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint "végre kezd megjönni a magyar önbizalma", Magyarország pedig ígéretes és szép jövő előtt áll. Orbán Viktor úgy fogalmazott, egy felívelő időszak következik Magyarország és talán Európa életében is, meggyőződése, hogy "a magyar szellem és a magyar tudás számára komoly lehetőségek nyílnak meg". Szavait azzal zárta: magyarnak lenni Európában és a Kárpát-medencében történelmi feladvány, amelyet minden nemzedéknek magának kell megoldania. "Izgatottan várjuk az önök megfejtését" - mondta hallgatóságának. A kormányfő beszédét követően Balog Zoltán erőforrás-miniszterrel adta át az elismeréseket a 2013-as - kémiai, fizikai, biológiai, matematikai, földrajzi, csillagászati és asztrofizikai, filozófiai, valamint informatikai - diákolimpiákon sikereket elérő tanulóknak és felkészítő tanáraiknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.