Közélet

Orbán: a német megszállás emlékműve főhajtás az áldozatok előtt

Orbán: a német megszállás emlékműve főhajtás az áldozatok előtt

2014. január 22., szerda
Orbán: a német megszállás emlékműve főhajtás az áldozatok előtt

Az áldozatok sorsa mellett nem lehet főhajtás nélkül elmenni, ez emberség és nem politikai nézetek vagy pártállás kérdése - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti Szabadság térre tervezett emlékművel kapcsolatban a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetőinek írt szerdai válaszlevelében.

A

Heisler András

elnöknek és

Zoltai Gusztáv

ügyvezető igazgatónak címzett levelet Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője juttatta el az MTI-hez. Ebben a kormányfő jelzi, hogy a Mazsihisz-vezetők január 20-án kelt levelét megkapta. Egyúttal - hivatkozva arra, hogy a sokat szenvedett magyarországi zsidó közösség sorsát kormánya mindig is szívén viselte - köszönetét fejezi ki, amiért kérdéseikkel nyíltan és közvetlenül fordultak hozzá. Orbán Viktor tudatta: a levél elolvasása után megerősödött benne az a meggyőződés, hogy "a jövőben is közösen dolgozhatunk azért, hogy Magyarországon a kölcsönös tisztelet, egymás megértése és hazánk közösségeinek együttműködése tovább erősödjék". Ebbe a sorba illeszkedik a német megszállás áldozatai előtt tisztelgő emlékmű is - tette hozzá. "Meggyőződésem, hogy az áldozatok iránti tisztelet nem engedi meg, hogy a bebörtönzöttek, elhurcoltak, meggyilkoltak sorsa mellett főhajtás és szó nélkül elmenjünk" - fogalmazott válaszlevelében Orbán Viktor, hozzáfűzve: márpedig a veszteség rettenetes volt. "E tekintetben Magyarország Alaptörvénye egyértelműen és szilárdan foglal állást. Alig hinném, hogy az áldozatok emléke felé tett főhajtás bármilyen magyarázatot igényel. Ez emberség és nem politikai nézetek vagy pártállás kérdése" - rögzítette álláspontját. A miniszterelnök azt írta: vannak, akik az áldozatok emlékezetét, az előttük tisztelgő emlékművet napi politikai spekulációkká akarják silányítani, de ezeket a kísérleteket határozottan vissza fogják utasítani. "Remélem, hogy hazánk német megszállásának 70. évfordulója jó alkalom arra, hogy az Önök közösségének veszteségeit elismerő, fájdalmukban osztozó, jóakaratú emberek fontos és közös lépést tegyenek a tisztelet kultúrájának irányába" - zárta a Mazsihisz vezetőinek címzett sorait Orbán Viktor.

MSZP: a náci megszállóknak állítanak emléket

A német megszállás emlékműve valójában a náci megszállásnak, a náci megszállás magyar partnereinek állít emléket, az emlékművel történelemhamisítást követ el a kormány - jelentette ki

Horváth Csaba

, az MSZP alelnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. A szocialisták fővárosi frakcióvezetője a V. kerületi képviselő-testület ülését megelőzően azt mondta, az emlékmű egy kalap alá veszi az áldozatokat és az elkövetőket, ez önmagába sérti a nemzeti emlékezetet. Kifogásolta azt is, hogy szerinte a kormány nem is törekszik arra, hogy az emlékmű kifejezze a nemzet egységét, nem volt róla társadalmi vita. Hozzátette, az emlékmű provokáció a kormány részéről a társadalom felé, történelemhamisítás, az a nácik új gyülekezőhelye lesz. Horváth Csaba szerint egy nemzeti emlékhely csak egy nemzeti egyeztetés után jöhet létre, annak létrehozását meg kellene előznie egy történészek által lefolytatott vitának, azután pedig egy politikai, társadalmi egyeztetésnek kellene következnie. A Szabadság térre tervezett emlékmű felállításához szükséges tulajdonosi hozzájárulás megadásáról döntő rendkívüli testületi ülés előtt az ellenzéki politikus közölte, a megszállás után nácivá vált Magyarország, magyarok is voltak a nácik soraiban. Szerinte az emlékmű nemcsak a magyar, hanem a német népet is megalázza, azt a látszatot kelti, a német nép gyalázta meg a Magyarországot, pedig a náci németek és a náci magyarok együtt tették ezt. Elmondta, a német birodalmi sas nem a náci birodalmat, hanem a német népet jelképezi. Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja közölte, "az emlékmű felállítása a Fidesz által a magyar radikális, jelenlegi szélsőjobb és újnácik felé tett gesztus szimbóluma". Hozzátette: a demokratikus pártok kötelezettséget vállalnak arra, hogy az emlékművet a választás után a szoborparkba "toloncolják" a többi önkényuralmi jelkép közé, ahova való. Az V. kerületet is magába foglaló egyes számú választókerület képviselőjelöltje azt mondta, Rogán Antal (Fidesz-KDNP) polgármester lelkiismeretére apellálnak most, mivel személyes felelősség terheli őt; neki van rá lehetősége, hogy megakadályozza az emlékmű felállításához szükséges engedélyek kiadását. Pásztor Tibor V. kerületi MSZP-s önkormányzati képviselő azt mondta, a képviselő-testület ülése az egyetlen nyílt fóruma annak, hogy a magyar társadalom kifejezhesse a véleményét erről a szoborról. Ha születik is döntés a testületi ülésen, az szerinte nem lehet jogszerű, mert az ülést nem a szabályoknak megfelelően hívták össze. A Szabadság téren lévő szovjet emlékműre vonatkozó kérdésre Horváth Csaba azt mondta, a szovjetek voltak azok, akik a náci Németország terrorja alól felszabadították Budapestet. "Engedje meg, hogy én ehhez picit másképp viszonyuljak" - fogalmazott, megjegyezve, hogy nem a Szovjetunió államhatalmi, kommunista elnyomó gépezetével ért egyet, hanem azzal a történelmi teljesítménnyel, ami a felszabadulás napján történt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.