Közélet

Orbán: 2010 után helyreállt a jogállamiság

Orbán: 2010 után helyreállt a jogállamiság

2014. január 28., kedd
Orbán: 2010 után helyreállt a jogállamiság
Orbán Viktor

Magyarországon 2010 után helyreállt a jogállamiság - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Belügyminisztérium évértékelő értekezletén kedden Budapesten. Beszédében a miniszterelnök béremelést ígért a tiszthelyettesek számára is.

A kormányfő azt mondta: ez nem történhetett volna meg a rendvédelmi szervek nélkül, mert a jogszabályok és bírósági ítéletek végrehajtatása nélkül a jogállamiság csak jelszó. Jól szervezett, hatékony Belügyminisztérium nélkül nincs jogállam, ma pedig a BM és a rendőrség nemcsak működőképes, hanem rendkívül hatékony is - jelentette ki. A miniszterelnök ezt szembeállította a 2010 előtti helyzettel, amikor a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője "az akkor kormányon lévő politikai erő hatalmának bűnös eszközökkel történő meghosszabbításáról" tárgyalhatott egy bűnszervezet főnökével.

Orbán Viktor

szerint ez magyarázatul szolgál arra, hogy "miért szabadulhatott el a bűnözés 2002 és 2010 között, miért nem lehetett közbiztonságról beszélni".

Havi tízezer forintos bérkiegészítést kapnak a tiszthelyettesek

Huszonkilencezer tiszthelyettes kap március 1-jétől - az év elejéig visszamenőleg - havi tízezer forintos bérkiegészítést - jelentette be a kormány döntését a miniszterelnök. Orbán Viktor azt mondta: sok rendőr nem keres eleget, a tiszthelyettesek béréből családos emberként alig lehet megélni. A pedagógusokéhoz hasonló életpályamodell és a tervezett, kedvezményes lakásprogram bevezetését ebben a ciklusban a gazdaság teljesítménye még nem tette lehetővé. "Ezeket persze a választások után meg fogjuk majd tenni" - jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: addig is kellenek olyan lépések, amelyek kifejezik, hogy a magyar államnak szüksége van a rendőrök munkájára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.