Közélet

Oda a termés, ujgur fűszerpaprikából főzünk az idén

Oda a termés, ujgur fűszerpaprikából főzünk az idén

2014. január 20., hétfő
Oda a termés, ujgur fűszerpaprikából főzünk az idén
paprikafesztival_ferencesek03_gs

A tavaly októberi fagy megtizedelte a hazai paprikatermést, egyes gazdák szerint az utóbbi ötven év legrosszabb termését aratták le az év végén. Hiány nem lesz a piacon, Bulgáriából, Kínából importált fűszerőrleménnyel töltik fel a polcokat. Ez persze már nem olyan lesz, mint a hazai klímán nevelkedett növény.

Katasztrofális hírek érkeztek ősszel a hazai fűszerpaprika-termesztőktől. A kedvezőtlen időjárás miatt a termény jelentős hányadát nem tudták betakarítani a földekről, az ország bizonyos pontjain 50 százalékos kiesést mértek. A tavalyi évben az égiek minden lehetséges módon összeesküdtek a fűszernövény ellen: a márciusban szokásos vetés jelentősen eltolódott a

hirtelen jött hózuhatag miatt

, a csapadékszegény,

forró nyár

miatt pedig még az intenzíven öntözött földeken is elszáradt a termés. A később ültetett növényt túl korai életciklusban érte az októberi fagy, amely végképp betett a hazai fűszerpaprikának.

Ötven éve nem volt ilyen rossz a termés

"Szeptemberben, az első szedéskor még nem volt olyan elkeserítő a helyzet, másodszorra azonban már nem kellett kimennünk a földekre: az októberben érkezett fagy mindent elvitt" - panaszolta el a SZEGEDma.hu-nak

Bényi Zoltánné

. A Kisteleken élő őstermelő egy holdnyi földterületen gazdálkodik, pedig a kilencvenes években még háromszor ekkora területen termesztették a fűszernövényt. "Egyre több a külföldről érkezett, olcsó paprika, így a hazai gazdák is kénytelenek lenyomni az árakat. Nagyon nehéz nyereségesnek maradni" - magyarázta. Portékáját a Mars téri és a kisteleki piacon árusítja, egyetlen szerencséjének azt tartja, hogy vevői már megismerték, és visszatérnek hozzá a jó minőségű áruért.

paprikafesztival_sajttaj02_gs

Molnár Albert

, a PaprikaMolnár Kft. tulajdonosa szerint az elmúlt ötven év legszegényebb betakarítása lett az őszi, a tavalyi termés alig fele az azt megelőző évinek. "Magyar paprikából nem lesz elegendő az új termésig, erre volt már példa, de ennyire kritikus helyzetre eddig nem emlékszem. A piacon persze nincsen hiány, hiszen a meglévő magyar mellé ömlik befelé az import" - emelte ki. A PaprikaMolnár Bulgáriából és Szerbiából, elsősorban a magyarlakta vajdasági területekről származó paprika értékesítésével is foglalkozik, országos szinten azonban spanyolországi, ázsiai és harmadik világbeli országok terményeivel töltik fel a hazai polcokat, melyekre idén különösen nagy szükség lesz. Az extrém időjárás a környező országok terményét sem kímélte, főként a Szerbia északi részén fekvő földek sínylették meg az októberi fagyot. Az itt termesztett paprika íze még hasonlatos a hazaiéval, a Föld túloldaláról érkezett fűszernövényt azonban bárki könnyen megkülönböztetheti a kereskedő szerint.

Made in China

"Kína sivatagos, nyugati részén ujgur rokonaink foglalkoznak a paprikatermesztéssel. Az ottani időjárásnak köszönhetően egy évben kétszer is tud termést lehozni a növény, rendkívül sok a napsütés és az átlagos hőösszeg is magas. Az eltérő talajösszetétel és éghajlat teljesen más ízt ad az ottani termésnek, színe sötétvörös, íze pedig kesernyés. A magyar paprika megszokott, kellemesen édes ízét annak köszönhetjük, hogy a bennük lévő természetes cukrok az enyhe ősz miatt nem tudnak olyan gyorsan lebomlani" - magyarázta a kereskedő. Magyarország egyébként az egyik északi határa a paprikatermesztő területnek, Szlovákiában már csak egy kis területen nő a növény, "felettük" pedig már sehol sem foglalkoznak vele. Ennek szellemében akár jelentős exportcikkünk is lehetne Európában, ha nem lennének nálunk sokkalta olcsóbbak is. Márpedig vannak.

szegedi_paprika_1_1

Czerván György

agrárgazdaságért felelős államtitkár korábban

a szegedi ferences kolostorban

arról beszélt: a Vidékfejlesztési Minisztérium kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a fűszerpaprika-termesztés ismét nyereséges legyen. Molnár Albert szerint a többi ágazathoz hasonló folyamat zajlik le itt is, a hazai termelők egyszerűen nem bírnak versenyezni az olcsó külföldi importtal. "Ha már Kínánál tartottunk, az ottani munkabérek alig haladják meg a napi 1 dollárt, míg nálunk óránként 2-3 dolláros fizetés az átlag. Emellett nálunk a paprikát meg is kell szárítani ősszel, ami szintén komoly kiadást jelent. Egyetlen hátránya a külföldi portékának a szállítás, de ennek összköltsége sem ellensúlyozza az imént felsoroltakat" - számolgatott Molnár Albert. Az itteni klíma a hozam növelését sem teszi lehetővé, amelyik növényt a termőföldön éri a fagy, az ott is marad - hibridek beállításával lehet ellenállóbbá tenni, tartós megoldást azonban nem találtak még rá. "Nem szabad a rendszerváltás előtti időkhöz hasonítani a jelenlegi helyzetet, hisz a Szovjetunió akkor - kis túlzással - a szemetet is felvásárolta tőlünk. Ráadásul az utóbbi évtizedek alatt harmadára-negyedére csökkent a gazdálkodók száma, kihalnak a régi nagy termelők, a fiataloknak pedig nem folytatják. Sajnos az én megítélésem szerint további sorvadásra van ítélve a hazai paprikatermesztés" - fogalmazta meg félelmeit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.