Bulvár

Nőtt a vendégéjszakák száma novemberben

Nőtt a vendégéjszakák száma novemberben

2014. január 10., péntek
Nőtt a vendégéjszakák száma novemberben

A külföldiek által Magyarországon eltöltött vendégéjszakák száma 4,9 százalékkal, a belföldieké pedig 9,5 százalékkal nőtt tavaly novemberben az előző év novemberéhez viszonyítva, míg a szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele 12 százalékkal nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Január-novemberben 8,27 millió vendég 21,5 millió vendégéjszakát töltött a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 5,4 százalékkal, az éjszakáké 4,6 százalékkal nőtt. Az első tizenegy hónapban a szállodák foglaltsága 50,6 százalék volt. Novemberben 290 ezer külföldi vendég 733 ezer vendégéjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 4,6 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához képest. A jelentősebb küldő országokból érkezők vendégforgalma változóan alakult. Míg a Németországból és az Egyesült Királyságból érkezők által eltöltött vendégéjszakák száma csökkent, addig az osztrák, az orosz, a cseh, az amerikai és a román vendégeké nőtt, az olaszoké nem változott. A belföldi vendégek 692 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken novemberben, a vendégek száma 8,7 százalékkal 314 ezerre bővült az egy évvel ezelőttihez viszonyítva. A belföldivendég-forgalom - a nyugat-dunántúli turisztikai régió kivételével - az összes régióban nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 80 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 9,8 százalékkal emelkedett. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 47,4 százalékos volt, ami 3,0 százalékponttal több az egy évvel korábbinál. A vizsgált időszakban az ötcsillagos egységek szobáinak igénybevétele kimagasló, 65 százalékos, a gyógyszállodák szobakapacitás-kihasználtsága szintén átlagon felüli, 64 százalékos volt. Novemberben a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14 228 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó revpar) 6745 forint volt. A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 12 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Összesen 22 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 11 milliárd forint volt. A vendéglátásból 5,3 milliárd forint folyt be, 470 millióval több, mint 2012. novemberben. A euró havi átlagárfolyama 298 forint volt, 15 forinttal magasabb a 2012. novemberi értéknél. A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján novemberben 1558 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek novemberben 980 millió forint értékben fizettek ezzel a fizetőeszközzel a szálláshelyeken. Összehasonlítva a 2012. novemberben beváltott üdülési csekk, valamint a SZÉP-kártya együttes forgalmával, ez 1,6 százalékos növekedést jelentett. A szálláshely-szolgáltatást nyújtó - különböző főtevékenységű - vállalkozások a szálláshelyeken novemberben közvetlenül 29 ezer főt foglalkoztattak, ami 6,9 százalékkal több, mint 2012 azonos időszakában. 2013. november 30-án a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2209 volt, ezen belül 911 szálloda 53 ezer szobával, 850 panzió 9 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma 448 volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.