Közélet

Magyar szakemberek harcoltak az amúri vércsék megmentéséért Indiában

Magyar szakemberek harcoltak az amúri vércsék megmentéséért Indiában

2014. január 13., hétfő
Magyar szakemberek harcoltak az amúri vércsék megmentéséért Indiában
amúri vércse befogva_Solt Szabolcs

A madártani egyesület szakemberei az indiai Nágaföldön jártak, hogy a tömegesen lemészárolt amúri vércsék védelméért dolgozzanak. Az expedícióról és eddigi eredményeikről csütörtök délután tartanak előadást a Szent-Györgyi Albert Agórában.

Az elmúlt években a világsajtóban is nagy port vert fel az amúri vércsék tömeges pusztítása. A hazai kék vércsénk közeli rokonait az indiai Nágaföldön, Mongóliától Kínáig terjedő költőterületeikről egészen Dél-Afrikáig vonulva brutális méretekben fogják be és mészárolják le. Az indiai kormány Vadvilág Megőrzési Intézetének vezetésével harcot hirdetett az illegális befogások megfékezésére, amelynek pénzügyi fedezetét az ENSZ nyújtja. A kutatás szakmai részét a

magyar stáb irányítja

, amelynek két tagja 2013. novemberében az indiai Nágaföldre utazott, hogy a milliós számban éjszakázó csapatokból befogjanak példányokat, és azokat műholdas jeladóval ellátva hasznos információkat szerezzenek. Ezzel segíthetik az amúri vércsék védelmét, élőben bemutatva több ezer kilométeres vándorlásukat.

amúri vércse csapat_Fehérvári Péter

A tudományos munka terepi viszontagságairól és az eddigi eredményekről tart előadást az expedíció két magyar tagja,

Solt Szabolcs

és

Fehérvári Péter

a Szent-Györgyi Albert Agórában 2014. január 16-án, csütörtökön 18 órától, "Nágaföldön jártam, egymilliót láttam...." címmel. Az előadásra minden érdeklődőt szeretettel vár a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei helyi csoportja!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.