Közélet

Londonban tartott gyűlést Vona Gábor, ellentüntetések fogadták

Londonban tartott gyűlést Vona Gábor, ellentüntetések fogadták

2014. január 26., vasárnap
Londonban tartott gyűlést Vona Gábor, ellentüntetések fogadták
Vona Gábor

A megélhetés, a rend és az elszámoltatás a Jobbik programjának három fő meghatározó eleme - mondta vasárnap Londonban élő magyarok előtt Vona Gábor, a párt elnöke, akinek "lakossági fórumként" meghirdetett gyűlését ellentüntetések kísérték.

A rendezvényt a brit antifasiszta csoportok által szervezett ellendemonstrációk miatt az eredetileg tervezett helyszínről a londoni Hyde Parkba helyezték át. Az eredeti helyszín egy közelebbről nem azonosított belvárosi helyiség lett volna, amelynek hollétét a kezdés meghirdetett időpontjáig sem hozták nyilvánosságra. A gyülekezőhely London belvárosában, a Holborn metróállomáson volt, és a részvevőket a szervezők innen vezették volna a fórum helyszínére. Az állomáson azonban a Jobbik-rendezvényre érkezőket ellentüntetők több száz fős csoportja várta. A Facebook közösségi portálon már napok óta szervezett ellendemonstráció részvevői elállták a metróállomás kijáratait, angolul azt skandálták, hogy "náci söpredék, tűnés az utcáinkról" (Nazi scum, off our streets), és többször felhangzott magyarul is a "nácik haza!" jelszó. A Jobbik elnökének gyűlésére érkezőket és a sokszoros létszámú ellentüntető tömeget rendőrsorfal és fémkordon választotta el egymástól. Az egyre feszültebb helyzet miatt a Scotland Yard kivonult egységei végül lezárták a metróállomást, a Jobbik-gyűlés részvevőit nem engedték ki az utcára, majd visszaterelték őket a peronra. Vona Gábor gyűlését végül a szabad ég alatt, a Hyde Parkban tartották meg, ahol hozzávetőleg 150 érdeklődő gyűlt össze. A rendezvény szervezői az MTI-nek elmondták, hogy az eredeti helyszín tulajdonosa végül vissza is vonta engedélyét a gyűlés megtartására.

Vona Gábor

a Hyde Parkban tartott, estébe nyúló többórás rendezvényen azt mondta, hogy ha a megélhetés, a rend és az elszámoltatás alapelvei mentén megfogalmazott Jobbik-program kormányprogramként megvalósul, akkor "onnantól a többi (probléma) szinte magától megoldódik". Kijelentette: a magyarság rejtett erőforrásának tartja a rendezvényre összegyűlteket, akik "nem kalandvágyból" települtek Nagy-Britanniába. Vona Gábor szerint a Jobbik azon dolgozik, hogy a külföldre vándorolt magyarok minél előbb hazatérhessenek, és ezzel a kérdéssel "senki más nem foglalkozik". Az ellenzéki politikus szerint ez nem meglepő, hiszen éppen a Fidesznek és az MSZP-nek köszönhető, hogy erről a kérdésről Londonban kell beszélgetni.

Vona Gábor

Élesen bírálta a választási törvény azon elemét, amely nem teszi lehetővé a külföldön élő és dolgozó magyarok számára a postai szavazást az országgyűlési választásokon. Szavai szerint ennek az az oka, hogy "nem a Fidesz és nem is az MSZP remél szavazatokat" a külföldre települt magyaroktól, sőt ez a két párt "fél tőlük, mivel felelős a helyzetért, és rossz a lelkiismerete". A Hyde Parkban - bár jóval kisebb számban, mint a Holborn metróállomásnál - szintén megjelentek ellentüntetők, akik egyebek mellett a Jobbiknak a roma közösséggel szembeni politikáját bíráló jelszavakat kiabáltak. Erre reagálva a Jobbik elnöke elmondta: a pártnak egyetlen olyan törvényjavaslata "nem volt és nem is lesz, amely magyar állampolgár és magyar állampolgár között különbséget tenne"; a Jobbik programja az, hogy mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak. Vona Gábor kijelentette: elismeri, hogy a Jobbiknak a rendteremtéssel kapcsolatban "drasztikus" javaslatai vannak, és a közbiztonság javítását célzó programja "néha sokkoló (...) de sokkal sokkolóbb maga a közbiztonság helyzete". Magyarországon egyre terjed például a nemi erőszak, és a Jobbik javaslata az, hogy az ilyen bűncselekmények elkövetőit kémiai kasztrálásnak vessék alá - tette hozzá. A politikus kijelentette, hogy a Jobbik szerint Magyarországnak "hosszú távon az Európai Unióban nincs jövője". A párt ezért népszavazásra bocsátaná Magyarország EU-tagságának ügyét. Vona Gábor szerint Magyarország "az Európai Unió nettó ráfizetője". Hozzátette: Magyarországnak "nem kellene mindig az Európai Unió, Izrael és az Egyesült Államok szája íze szerint külföldi partnereket keresnie". A jelentős rendőrségi biztosítás mellett lezajlott rendezvény rendbontás nélkül ért véget. Vona Gábor londoni látogatása ellen brit politikusok és zsidó szervezetek is tiltakoztak.

Andrew Dismore

, az ellenzéki brit Munkáspárt volt alsóházi képviselője, a londoni városháza képviselő-testületének jelenlegi tagja a minap levélben fordult

Theresa May

brit belügyminiszterhez, kérve, hogy a Jobbik elnökét ne engedjék beutazni Nagy-Britanniába. Antifasiszta szervezetek 12 ezer aláírással ellátott petíciót adtak át a belügyminisztériumban, ugyanezt követelve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.