Kultúra

Közönségtalálkozó, új filmek és Madách-emlékkiállítás a Somogyiban

Közönségtalálkozó, új filmek és Madách-emlékkiállítás a Somogyiban

2014. január 14., kedd
Közönségtalálkozó, új filmek és Madách-emlékkiállítás a Somogyiban
somogyi

Madách Imre halálának 150. évfordulójáról kamarakiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár, ahova az Othello közelgő premierje kapcsán közönségtalálkozót is hirdettek. Emellett több mint harminc új DVD-filmmel bővült a kínálat.

A Szegedi Nemzeti Színház 2014. január 24-én mutatja be

William Shakespeare

: Othello, a velencei mór című tragédiáját. Shakespeare hazájában az Othellót tartják a szerző legtökéletesebb tragédiájának. 86 évvel a darab legutóbbi, 1928-as bemutatója után most

Bodolay Géza

rendezésében láthatja a közönség. Desdemonát

Gidró Katalin

, Othellót

Kárász Zénó

, Jagót

Pataki Ferenc

kelti életre. A premier megelőzően, január 16-án, csütörtökön délután fél 5 órára, a Somogyi-könyvtárba közönségtalálkozóra várják a színház és könyvtárkedvelő érdeklődőket. A találkozó vendégei Bodolay Géza rendező, Kárász Zénó (Othello) és Pataki Ferenc (Jago) színművészek. Beszélgetőtárs

Gortva Tamás,

a Radnóti Gimnázium tanára. Egy bemutató képei címmel

Veréb Simon

fénnyel írt beszámolója a szegedi előadásról. A fotókiállítás január 23. és február 5. között tekinthető meg a Somogyi-könyvtár Internet-terében, a könyvtár nyitva tartási idejében.

Oscar-díjas mozikkal bővült a kínálat

Több mint harminc új DVD-filmmel gyarapodott a Somogyi-könyvtár első emeleti médiatára. A kínálat sokszínű palettáján Oscar-díjas alkotásokat, újraforgatott irodalmi földolgozásokat is találnak a mozirajongók.

Argo-akció, Éhezők viadala, A némafilmes

Két éve egész díjeső zúdult A némafilmes című francia fekete-fehér film alkotóira (rendező: Michel Hazanavicius), akiknek teljesítményét több Golden Globe- és Oscar-djjal ismerte el a szakma. A címéhez híven, valóban némafilmként vászonra vitt történet a hollywoodi filmgyártás aranyokorában, a hangosfilm megjelenésének idején játszódik. Idén kapott Oscart Ben Affleck Az Argo-akció című filmje, amely az 1979-es teheráni túszdráma eseményeit dolgozza föl. Könyvalakban és filmes földolgozásban is töretlenül népszerű Az éhezők viadala (Suzanne Collins regényéből Gary Ross forgatott filmet).

A nagy Gatsby, Biutiful, Anna Karenina

Leonardo DiCaprio

játssza

F. Scott Fitzgerald

: A nagy Gatsby című regénye 2012-es földolgozásának címszerepét. Rendező

Baz Luhrmann

, aki a Moulin Rouge című filmet is jegyzi. A Biutiful (2009) spanyol-mexikói filmdráma. Főhőse „Uxbal (

Javier Bardem

) ragaszkodó apa, megkínzott szerető, megtévesztett fiú, alvilági üzletember napjaink Barcelonájában. Napjai a társadalom perifériáján élők közt telnek, ahol a csodás panoráma mögötti sikátorokban burjánzik a maffia, legfeljebb a feketemunka "törvényei" érvényesülnek és az emberélet fogyóeszköz” (port.hu). Rendező:

Alejandro González Inárritu

. Anna Karenina tragikus történetét 2012-ben

Joe Wright

vitte filmvászonra. A hősnőt Keira Knightley alakítja.

„Mondottam, ember: küzdj, és bízva bízzál!"

Madách Imre

(1823-1864) halálának 150. évfordulójáról kamarakiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár. A tárlókban látható Az ember tragédiája több kiadása, a

Zichy Mihály

illusztrációival díszes kötettől az angol, német nyelvű fordításokon át a gyorsírásos változatig. Utóbbi Balogh Margit okleveles „gyorsírászati” tanárnő munkája (a kötetbe a gyorsíró fotója is bekerült). Madách más műveivel is találkozhatunk: a Mózes, Csák végnapjai, Férfi és nő című drámák mellett A civilizátor című komédia, valamint A nőkérdésről szóló értekezés is gazdagítja a tárlatot. A Madáchról szóló irodalomból többek között

Lőw Immánuel

emlékbeszéde,

Sík Sándor

tanulmánya, a Tragédia jogbölcseleti megvilágítása mellett a drámaíró felesége,

Fráter Erzsébet

életének és halálának regénye (címe: Lidércke) került a kiállítás dokumentumai közé. Az ember tragédiája színpadi pályafutását színpadképekkel illusztrált kötetek mutatják be. A kamaratárlat 2014. január 22-ig tekinthető meg a könyvtár harmadik emeletén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.