Közélet

Jobbik: megdöbbentő, hogy az ELI közbeszerzését nem magyar cég nyerte

Jobbik: megdöbbentő, hogy az ELI közbeszerzését nem magyar cég nyerte

2014. január 31., péntek
Jobbik: megdöbbentő, hogy az ELI közbeszerzését nem magyar cég nyerte
jobbik_sajttaj01_gs

Az ELI beruházással egyetért a Jobbik, de elfogadhatatlannak tartja, hogy nem a kedvezőbb ajánlatot benyújtó szegedi székhelyű cég nyerte a közbeszerzést, hanem a Strabag.

„Az újra éledő Strabag Demokraták Szövetsége, avagy ki profitál az ELI-ből?” címmel meghirdetett sajtótájékoztatón

Tóth Péter

közölte, elfogadhatatlannak tartják, hogy nem magyar cég, hanem a „korábbi évek gyakorlatának megfelelően” a

Strabag nyerte a közbeszerzést

, ráadásul úgy, hogy 300 millió forinttal magasabb árajánlatot tett az ELI felépítésére, mint a szegedi székhelyű KÉSZ. A Csongrád megye 2-es választókerület jobbikos országgyűlési képviselőjelöltje leszögezte, a helyi és hazai vállalkozásokat kell támogatni a közbeszerzéseknél, és a Jobbik szerint elfogadható az is, hogy magasabb árajánlat esetén is a hazai vállalkozást hozzák ki győztesnek egy-egy közbeszerzésnél. „Nemzetgazdasági érdek, hogy magyar munkaerőt alkalmazzanak, és ne vigyék a profitot külföldre” – hangsúlyozta Tóth. A szegedi székhelyű KÉSZ Építő Zrt. érvénytelenített ajánlata után a jobbikos képviselőjelölt szerint felmerül a kérdés, hogy a továbbiakban milyen célt is szolgál a lézerközpont. Leszögezte, az ELI beruházással egyetért a Jobbik, de szeretnék tudni ki lesz a vezetője a központnak, és vajon mennyi külföldi munkaerőt fognak alkalmazni. Kérdés, hogy a helyben fejlesztett lézertechnológiák vajon itthon fognak-e megvalósulni, illetve, hogy magyar cégek lesznek-e a kivitelezők. Arra is kíváncsi, hogy miből kalkulálták ki, hogy 4-5000 ember fog ott dolgozni, s kifejezte reményét, hogy nem közfoglalkoztatottakat fognak ott havi 27 ezer forintért alkalmazni. „Az ELI építésének közbeszerzése ékes példája az elmúlt huszonnégy év kormányainak munkahely-teremtési programjának. Szegeden hosszú ideje stagnál az iparűzési adóbevétel, már Kecskemét is megelőzött minket” – ezt már

Rácz Tibor

mondta a sajtóeseményen, hozzátéve, kijelenthető, hogy a városban nincs termelő munka, a város legnagyobb foglalkoztatója az egyetem, az állam és az önkormányzat. Az 1-es körzet országgyűlési képviselőjelöltje megjegyezte,

Botka László

MSZP-s polgármester nagy adózóknak tartott

tájékoztatóján

hivatali dolgozókkal és képviselőkkel töltötték fel a termet. Hozzátette, a lézerközpont érintése a helybélieknek is adhatott volna munkát, amennyiben a kedvezőbb ajánlatot tevő KÉSZ nyer, erre is törekedni kellett volna a közbeszerzés elbírálásánál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.