Kultúra

Ismét Páger Antal Színészdíjat adnak át Makón

Ismét Páger Antal Színészdíjat adnak át Makón

2014. január 10., péntek
Ismét Páger Antal Színészdíjat adnak át Makón

Páger Antal születésének évfordulója alkalmából idén is átadják a színészóriás nevével fémjelzett díjat. Az ünnepségre február 9-én kerül sor Makón, a Hagymaházban.

Makó városa 1999-ben,

Páger Antal

születésének 100. évfordulójának évében, mint szülőváros felvállalta Páger Antal szellemi hagyatékának ápolását, gondozását. Ennek a hagyományápolásnak a legfontosabb eleme, hogy évente emlékrendezvényt tartanak a színészóriás születésnapján: Január 29-én (illetve ehhez a dátumhoz legközelebb eső vasárnapon). A családdal az elmúlt évek alatt baráti kapcsolat alakult ki, melynek köszönhetően

Páger Judit

és gyermekei évente több napot Makón töltenek, és az emlékünnepségeknek nem csak vendégei, de alkotó közreműködői is. 2001-ben Makó Város Képviselő-testülete Páger Antal Színészdíjat alapított. A díj azon túl, hogy méltó módon tiszteleg a nagy előd előtt, lehetőséget teremt arra, hogy a város a magyar kortárs színművészet áramkörébe ilyen módon is bekapcsolódjon. A díjat évente egyszer, egy színésznek ítéli oda a szakmai kuratórium. Fontos szempont, hogy a kuratóriumba olyan szaktekintélyeket nyerjenek meg, akiknek értékítéletét a színész szakma elismeri. A kuratórium tagjai:

Hegedűs D. Géza

színművész,

Réz András

filmesztéta,

Kútvölgyi Erzsébet

színművész,

Szalma Tamás

színművész (makói lévén, Tamás képviseli a várost), a Páger családot az egyetlen fiú unoka,

Gyarmathy Antal

képviseli a kuratóriumban.

A díj tárgyjutalom:

Páger Antal

arany pecsétgyűrűjének pontos mása (a család hozzájárulását bírjuk, hogy évente egy példányban a gyűrű másolata elkészülhet). A díjat az alapítást követően első alkalommal 2002-ben, Páger Antal születésének 103. évfordulóján adták át.

Díjazottak:

2002. Halász Judit Kossuth-díjas, érdemes művész 2003. Garas Dezső Kossuth-díjas, érdemes művész 2004. Király Levente Kossuth-díjas, Érdemes művész, Nemzet Színésze 2005. Venczel Vera Jászai-díjas, érdemes művész 2006. Csákányi Eszter Jászai-díjas, érdemes művész 2007. Kern András Érdemes, kiváló művész 2008. Törőcsik Mari, kétszeres Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló művész, a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett, Cannes-i Arany pálma-díj, a Nemzet Színésze. 2009. Kulka János Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas, Kiváló és érdemes művész 2010. Bánsági Ildikó Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas művész 2011. Rudolf Péter Jászai Mari-díjas, Kiváló művész 2012. Kútvölgyi Erzsébet Kossuth-díjas, Érdemes Művész 2013. Cserhalmi György Kossuth-díjas, Érdemes Művész A kuratórium a színészdíj 2014. évi adományozására vonatkozóan 2013. december 05-i ülésén az alábbi személyi javaslatot tette: A kuratórium Makó városának és színházkedvelő közönségének szeretetét is kifejezve egyhangúlag Gáspár Sándor Kossuth-díjas, Érdemes Művésznek ítéli a “Páger Antal Színészdíjat”. A díjátadásra 2014. február 9-én (vasárnap) kerül sor Makón a Hagymaházban. A díjátadás vendége lesz

Gáspár Sándor

Kossuth-díjas, Érdemes Művész, a Páger család,

Hegedűs D. Géza

színművész,

Réz András

filmesztéta,

Kútvölgyi Erzsébet

színművész,

Szalma Tamás

színművész.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.