Közélet

Illés Zoltán: ki kell vizsgálni a Kurca-főcsatornában történt halpusztulást

Illés Zoltán: ki kell vizsgálni a Kurca-főcsatornában történt halpusztulást

2014. január 27., hétfő
Illés Zoltán: ki kell vizsgálni a Kurca-főcsatornában történt halpusztulást
hal18_gs

Illés Zoltán üdvözli Szabó Marcel ombudsman-helyettesnek azt a döntését, hogy kezdeményezi a Csongrád-megyei Kurca-főcsatorna szentesi szakaszán a közelmúltban történt halpusztulás okainak kivizsgálását.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára a témával kapcsolatban az MTI-nek elmondta: az ügy, megítélése szerint, főként vízügyi kérdés - ez január 1-je óta a Belügyminisztériumhoz tartozik -, de vannak környezeti vonatkozásai. Ezért is született korábban az a döntés, hogy a vízügynek a környezetvédelemmel összefüggő kérdései - vagyis például: a vízgyűjtő-gazdálkodás, a vízminőség-védelem, a kárelhárítás és a vízkeret-irányelv végrehajtása - továbbra is a VM környezetügyért felelős államtitkárhoz tartoznak. "Ezért is üdvözlöm az ombudsman-helyettes döntését a halpusztulás okainak kiderítésére" - mondta Illés Zoltán. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala,

Szabó Marcel

ombudsman-helyettes, a jövő nemzedékek szószólója pénteken tájékoztatta az MTI-t, hogy vizsgálatot kezdeményez a használt termálvizek elhelyezésének problémájáról, miután halpusztulást észleltek a múlt héten a Csongrád-megyei Kurca-főcsatorna szentesi szakaszán. A kezdeményezés értelmében tüzetesen meg kell vizsgálni, mi okozhatta a halak pusztulását. Az államtitkár elmondta, lehet, hogy könnyű lesz kideríteni az okot: a termálvíz felszíni vizekbe történő beleengedése ugyanis megváltoztatja az adott vízfolyás hőmérsékleti viszonyait, ami befolyásolja a víz oxigéntartalmát. A melegebb vízben ugyanis kevesebb az oxigén, mint a hidegebb vízbe. Ha hőszennyezés történt a felszíni vízben, akkor az oxigénhiány is eredményezhette a halpusztulást a Kurca-főcsatornában - vélekedett

Illés Zoltán

. Hozzátette: a termálvíz-szennyezés, a termálvíz sótartalma miatt is eredményezhet negatív hatásokat. A sószennyezés ugyanis létrehoz egy úgynevezett kisózási effektust, ami nemcsak a halakat, de a növényeket is elpusztítja. Ezért is káros a termálvíz beleengedése a felszíni vizekbe. Ez a gazdáknak sem jó, ha ugyanis öntözésre használják a termálvízzel szennyezett felszíni vízfolyást, akkor maguk locsolják a növényekre a sós vizet, ami tönkreteszi a terményt - mondta az államtitkár. Illés Zoltán felhívta a figyelmet, hogy a vizsgálatnak, nemcsak a hő- és sószennyezésre kell kiterjednie, vizsgálni kell esetlegesen más kemikáliák hatását is. Előfordulhat ugyanis, hogy más szennyező vegyianyagok is lehetnek a vízben. Vagy a termálvízben közvetlenül, vagy olyan vegyianyagok, amik nem közvetlenül a termálvízből - hanem a környéken fellelhető más szennyező forrásból - kerülhettek a Kurca-főcsatornába. "Ezért egy teljes körű vizsgálatot szorgalmazok" - mondta Illés Zoltán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.