Közélet

Harmincmilliárdot kaphat Csongrád megye

Harmincmilliárdot kaphat Csongrád megye

2014. január 7., kedd
Harmincmilliárdot kaphat Csongrád megye

A kormány februárig 278 ötezer lakosúnál nagyobb település mintegy 430 milliárd forintnyi adósságát vállalja át, ez megteremti a fejlődés esélyét az önkormányzatoknak – jelentette ki Varga Mihály kedden Szentesen.

A konszolidáció biztosítja, hogy Csongrád megye települései is talpra tudjanak állni, és kihasználhassák a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus kínálta lehetőségeket – mondta a nemzetgazdasági miniszter megyebeli polgármesterek társaságában tartott sajtótájékoztatóján. Az adósságrendezésnek köszönhetően több pénz marad a településeknél, amelyből helyi feladatokat hajthatnak végre, illetve gazdaságfejlesztési programokat indíthatnak a munkahelyteremtés érdekében – közölte a politikus.

Varga Mihály

hangsúlyozta, hogy a konszolidációnak akkor van értelme, ha az adósság nem fog újratermelődni. Ennek érdekében szigorodtak az önkormányzatok gazdálkodására vonatkozó szabályok, ma már a települések hitelfelvételét jóvá kell hagynia a kincstárnak. Az ország a konszolidációs időszakot lezárhatta, az új esztendőnek már arról kell szólnia, miként valósulhat meg az erőteljes gazdasági növekedés – fogalmazott.

Farkas Sándor

, a térség országgyűlési képviselője, a Fidesz Csongrád megyei elnöke közölte, 2013-ban a kormány a megyében a településektől 79 milliárd forintnyi terhet vett át, idén pedig a fennmaradó 30 milliárd forintos adósságot is rendezi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.